VIJESTI

Obama poručio Putinu: Naći ćeš se u sirijskoj "močvari"

Američki predsjednik izjavio

Autor:(A. Vr.)

3.10.2015

 

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da se SAD neće direktno konfrontirati sa Rusijom oko vazdušne ofanzive Moskve u Siriji, prenosi Tanjug.

Obama je naveo da je uvjeren da će se ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro naći u sirijskoj "močvari", piše "Vašington post".

U isto vrijeme, Obama je odobrio prijedloge, sačinjene prije ovonedjeljne vojne akcije Rusije, o jačanju američkih napora u borbi protiv Islamske države. 

To podrazumijeva direktne pošiljke oružja, preko Iraka, kurdskim i arapskim borcima koji su proteklih mjeseci potisli borce IS iz većeg djela sjeverne Sirije duž turske granice. 

Više sadašnjih i bivših američkih zvaničnika izrazilo je bojazan da bi vazdušni udari Rusije u Siriji mogli da nanesu štetu programu podrške pobunjenicima, koje je CIA već neko vrijeme obučava i naoružava, u borbi protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. 

Na konferenciji za novinare u petak u Bijeloj kući, Obama je jasno stavio do znanja da ne namjerava da se direktno suprotstavlja ruskim snagama. 

"Mi nećemo pretvoriti Siriju u posrednički rat između SAD i Rusije. To bi bila loša strategija s naše strane", rekao je Obama. 

"Ovo je bitka između Rusije, Irana i Asada protiv velike većine sirijskog naroda. Naša bitka je sa ISIL-om", kazao je Obama, misleći na IS. 

Obama je gnevno reagovao na nagovještaje o američkoj slabosti u svjetlu ruskih napada, uključujući Putinovu odluku da pokrene iznenadne vazdušne udare samo dva dana nakon sastanka sa predsjednikom SAD u Ujedinjenim nacijama. 

"Ovo nije nekakvo takmičenje supersila u šahu. Gospodin Putin je morao da ode u Siriju ne iz snage već iz slabosti jer njegov klijent, gospodin Asad, propada", naveo je Obama. 

Obama je poručio da će ovaj "pokušaj Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da umire stanovništvo samo ih dovesti do toga da zaglave u močvaru". 

"I to neće funkcionisati. I oni će biti tu neko vrijeme dok ne krenu drugim kursom", dodao je Obama.