GLOBUS

UBIO DEVET OSOBA Napadač iz Oregona je izvršio samoubistvo

Nakon obračuna s policijom

Fena

3.10.2015

Napadač koji je ubio devet osoba na koledžu u Oregonu izvršio je samoubistvo nakon obračuna s policijom, saopćile su u subotu američke vlasti.

"Patolog je utvrdio da je uzrok smrti napadača samoubistvo", saopćio je novinarima šerif okruga Daglas John Henlin, prenosi agencija AFP.

Ranije u subotu američki zvaničnici su saopćili da je napadač koji je ubio profesora engleskog jezika i osam studenata na jednom koledžu u američkoj državi Oregon pohađao taj predmet.

Novi detalji masakra na koledžu Umpqua, u kome je 10 osoba ubijeno, uključujući napadača, a devet ranjeno, otkrivaju i da se jedan od preživjelih, koji je u napadu ranjen, suprotstavio napadaču i tako možda spriječio da broj žrtava bude veći.

Policija u Oregonu identificirala je ubicu Chrisa Harpera-Mercera (26) koji je otvorio vatru na koledžu Umpqua u četvrtak.

Prema profilu na stranicama za upoznavanje Harper-Mercer je konzervativni republikanac, ateist, koji živi s majkom, a rođen je u Britaniji.

"Ovo sam čekao godinama!", navodno je rekao napadač profesoru, zatim ga upucao iz neposredne blizine. Tada je ubio i ostale studente u grupi.

Napadač je zatim, puneći pušku, rekao studentima da ustanu i pitao ih da li su kršćani.

"Kada su oni ustali, rekao je: Dobro, jer ako ste kršćani, vidjet ćete Boga za nekoliko sekundi. Onda je zapucao i pobio ih", prepričao je otac Anastasie Boylan koja se u bolnici oporavlja, a liječnici očekuju da će preživjeti.

"Činio se kao gnjevni mladić koji je ispunjen mržnjom", kazao je jedan izvor za New York Times.

Harper-Mercer napisao je na društvenim medijima u augustu kako se divi Vesteru Flanaganu koji je ubio novinarku i kamermana pri javljanju uživo nakon što je dobio otkaz, prenose agencije.