BIH

Ministri još nisu našli vremena da odrede težinu školske torbe

Koliko se u BiH (ne) poštuju svjetski propisi

Autor:B. TURKOVIĆ

4.10.2015

Senad Šepić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nedavno je putem poslaničke inicijative ponovo aktuelizirao pitanje težine školskih torbi. Od Ministarstva civilnih poslova BiH zatražio je informaciju o primjeni uputstva o maksimalnoj težini školske torbe u osnovnim školama. Predstavnički dom je još u prošlom mandatu zatražio od svih nadležnih nivoa da ovo pitanje definiraju u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. 

Goražde i Hercegovina

U odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH od 26. avgusta, koji potpisuje ministar Adil Osmanović, a koji je urađen na osnovu odgovora koji su pristigli od nadležnih obrazovnih vlasti u entitetima, kantonima i Brčko Distriktu, napomenuto je da pojedine nadležne vlasti još nisu stigle razmotriti ovu inicijativu budući da je većina ministara obrazovanja na ovoj poziciji “tek odnedavno”. 

Kako je dalje pojasnio Osmanović, predložene mjere mogu se podijeliti na kratkoročne i srednjoročne. 

Govoreći o kratkoročnim mjerama, on je kazao da se u nekim sredinama već primjenjuju, a u drugima su u pripremi. Kazao je, između ostalog, da su pojedina nadležna ministarstva, poput Ministarstva obrazovanja BPK Goražde, izmjenama i dopunama pedagoških standarda za osnovno obrazovanje propisala da maksimalna težina školske torbe s priborom i opremom ne smije biti veća od 10 posto od ukupne tjelesne težine djeteta prema preporučenoj tablici tjelesnih težina djece od pet do 18 godina Svjetske zdravstvene organizacije. 

Osim toga, neka ministarstva, poput Ministarstva obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona, donijela su pravilnik o obaveznim udžbenicima i pripadajućim sredstvima, kojim je propisan maksimalan broj udžbenika, radnih i ostalih sveski.

osmanovic-adil1mk

Osmanović: Predložene mjere

Također, kako je naveo Osmanović objašnjavajući kratkoročne mjere, škole su dužne upoznati roditelje i staratelje učenika u osnovnim školama s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije da maksimalna težina školske torbe s priborom i opremom treba biti ograničena na 10 posto od ukupne tjelesne težine djeteta. 

Upute roditeljima 

Prema ministrovom objašnjenju, škole su dužne na početku svake školske godine dati roditeljima i starateljima učenika u osnovnim školama precizne upute o neophodnom materijalu za svaki školski predmet (jedan predmet = 1 udžbenik + 1 priručnik/radna sveska + 1 sveska), kao i o tome kakva treba biti školska torba u skladu s uzrastom učenika (što je naročito važno za učenike prva tri razreda osnovne škole). 

- Gdje god je to moguće, naprimjer u školama koje rade u jednoj smjeni i učionicama koje su posebno opremljene za prvačiće, date su upute da djeca pribor i opremu ostavljaju u učionicama - naveo je Osmanović. 

10 % ukupne tjelesne težine djeteta ne smije prelaziti težina školske torbe s priborom i opremom 

Osmanović je napomenuo i da se prilikom donošenja novih nastavnih planova i programa te pisanja udžbenika izbaci suvišna faktografija, reducira broj tema, radnih listova i svega ostalog što opterećuje učenike. Srednjoročnim mjerama još je predviđeno da u školama budu postavljeni ormarići za sve učenike u koje bi ostavljali bar dio opreme i pribora