SARAJEVO

Zašto maturanti ne žele na ekskurziju u bh. gradove?

Učenici mahom zainteresirani za Italiju i Španiju

Autor:F. NUMANOVIĆ

4.10.2015

I pored teške finansijske situacije, roditelji učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola sve se više odlučuju za ekskurziju izvan BiH jer, kako su nam kazali direktori pojedinih škola, sadržaj u našoj zemlji maturantima nije interesantan. 

Odrediti destinaciju

Đula Ćerimagić, direktorica OŠ “Grbavica II”, rekla nam je da su učenici u septembru trebali ići na ekskurziju, ali da se čeka saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

- Roditelji su se opredijelili za Italiju jer, po pravilniku, oni su ti koji odlučuju. Kroz pripreme anketiramo roditelje i djecu i 87 posto se odlučilo za ekskurziju van BiH - dodala je Ćerimagić. 

zula-cerimagic

Ćerimagić: Čekamo saglasnost

Kako nam je kazala direktorica OŠ „Vladislav Skarić“ Hasiba Hasković, samo mali broj roditelja i učenika pokazao je zanimanje za BiH. 

- Naši učenici idu na ekskurziju krajem školske godine i već su pokrenute aktivnosti i procedure koje se moraju na vrijeme uraditi. Treba unaprijed odrediti destinaciju gdje će učenici ići i provjeriti ispunjava li se norma za odlazak na ekskurziju. Nije isključeno da će to biti unutar BiH, sve zavisi od roditelja i njihovih finansijskih mogućnosti - rekla je Hasković. 

hasiba-haskovic

Hasković: Ekskurzija u maju 

Turistička agencija

Iz Turističke agencije „Sol Azur“ rekli su nam da je 95 posto učenika zainteresirano za ekskurziju u Španiji, dok među osnovnim školama ima zainteresiranih za bh. gradove. 

- Ekskurzija u Španiji, u trajanju od sedam do 11 dana, košta od 500 KM do 700 KM, a neki osnovci idu u Neum i taj aranžman je iznad 300 KM - kazali su iz ove agencije.

Nisu svi u prilici

Direktorica Srednje ugostiteljsko-turističke škole Fatima Omerović-Hodžić kazala je da su učenici krajem prošle školske godine išli u Italiju.    

- U srednjim školama je manje interesiranje za BiH, tako da učenici to slabo traže. Nisu svi đaci u prilici da idu na ekskurziju - kazala je Omerović-Hodžić.