BIH

Povratak osuđenog Tomića na čelo NTF-a?

Nove zakulisne igre s državnom firmom u Pločama

Autor:M. Aš

4.10.2015

Novi Nadzorni odbor (NO) državne firme "Operator - Terminali Federacije" (OTF) održao je prije dva dana sjednicu u Sarajevu na kojoj je predloženo imenovanje Josipa Tomića za predsjednika Uprave u "Naftnim terminalima FBiH" (NTF) u Pločama, saznaje naš list.

Deset mjeseci

Riječ je o bivšem direktoru ove firme koji je 2009. godine smijenjen zbog nezakonitosti u NTF-u, a prošle godine pravosnažno osuđen u Općinskom sudu u Metkoviću zbog zloupotrebe položaja na uvjetnu kaznu od deset mjeseci. 

Saznajemo da do imenovanja nije došlo zbog toga što su dva člana NO OTF-a Rifat Fetić i Džemal Bašić bili protiv ove odluke, pravdajući je pravomoćnom sudskom presudom protiv Tomića i da, kao takvo, njegovo imenovanje nije po zakonu. Zakonom o privrednim društvima FBiH u članu 260. tačka 1, kaže se da za predsjednika i člana NO ne može biti imenovana osoba koja je osuđivana. 

Sopćiti odluku

Izet Spahić, član NO NTF-a, potvrdio nam je da je upoznat s informacijom o predlaganju Tomića za predsjednika Uprave NTF, ali kaže da tu odluku mora potvrdit Skupština OTF-a.