BIH

Ko ignorira 450 godina od dolaska Jevreja u BiH?

Aktuelne bh. vlasti nisu htjele pomoći manifestaciju

K. KEŠMER

3.10.2015

Jevrejska zajednica BiH od 11. oktobra obilježava 450 godina od dolaska Jevreja na ove prostore, a na molbe čelnika ove zajednice za pomoć pri finansiranju manifestacija kojim se obilježava ovaj važni jubilej oglušile su se skoro sve instance vlasti, otkriva „Dnevni avaz“!

Kako nam je kazao Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice, ova godišnjica izuzetno je značajna za Jevreje ne samo zbog okruglog broja nego i činjenice da su Sefardi toliko godina opstali u Sarajevu i BiH, a nakon što su protjerani iz Španije. 

Preživjeli ratove

- Godine 1565., nakon izgona iz Španije, Jevreji su u tada novoosvojenoj turskoj provinciji Bosni, u gradu Sarajevu, koje je tada bilo skoro nov grad, našli svoje utočište. Od tada pa do danas Jevreji permanentno žive u Sarajevu bez prekida, osim u onim nesretnim godinama od 1941. do 1945. godine. I tada su neki ostali u Sarajevu sakriveni kod komšija i prijatelja i tako preživjeli rat, neki su se pridružili partizanima, a ostali su odvedeni u logore - priča Finci.

Za obilježavanje svoje godišnjice koja, kako kaže Finci, nije važna samo za njih Jevreje nego i za cijelu BiH, tražili su skromnu finansijsku pomoć od vlasti na svim nivoima.

- Odazvala nam se samo Općina Centar, koja nam je dala 10.000 KM, i Grad Sarajevo, koji nam je ustupio Vijećnicu. Ostali domaći faktori nisu imali sluha. Za nešto ima, za nešto nema, svako ima svoje prioritete. Ako 450 godina permanentnog života i postojanja Jevrejske zajednice u BiH nije bitno, onda je moj jedini komentar da nemam komentar. Mislim da bi to bilo važno za BiH, jer su Jevreji i danas jedan etalon zajedništva u BiH - kaže Finci.

Sličnog je mišljenja i savjetnik za kulturu i vjeru u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber, koji nam je kazao da mu je čak „neugodno o tome pričati“.

Dio identiteta

- Mislim da su Jevreji dio identiteta BiH i njene državnosti. Ali, država nije osjetila da je potrebno da iskoristi ovaj trenutak kada obilježavamo 450 godina da nam i finansijski pomogne. Mislim da je ova zajednica mnogo dala Bosni i Hercegovini, kroz svoje pojedince, umjetnike i druge ličnosti. Vidite, MUP KS koristi zgradu „La Benevolencije“ godinama i ništa nikada nisu platili niti su se sada sjetili da pitaju da nam pomognu - kaže Tauber.

eli-tauber10

Tauber: Dio državnosti

Izložbe, koncerti i konferencija 

Kako nam je kazao Finci, u sklopu višednevnog obilježavanja ove godišnjice Jevrejska zajednica će organizirati brojne umjetničke izložbe i naučne konferencije.

- U galeriji „Novi hram“ bit će otvorena izložba jevrejskih postera Miše Atijasa. Zajedno s Akademijom nauka BiH bit će održana naučna konferencija „BiH i Jevreji 1565.-2015.“ na kojoj će učestvovati više od 50 naučnika iz 12 zemalja. Tu će biti više referata koji govore o životu Jevreja i njihovom uticaju na BiH i uticaju BiH na Jevreje. Bit će i umjetnička izložba fotografija iz kuhinja i restorana Jevrejske opštine, kao i izložba fotografija Edvarda Ferota „Kada su prijatelji pomagali prijatelje“, gdje će se govoriti o aktivnostima naše zajednice tokom agresije 1992.-1995. Obilježavanje će se završiti koncertom Sarajevske filharmonije - istakao je Finci.