BIH

Zašto su tajni podaci o stanju u zatvorenoj “Bobar banci”

Policija nadgledala kopiranje izvještaja Agencije za bankarstvo RS

Autor:G. DAKIĆ

4.10.2015

Na nedavno prekinutoj sjednici Narodne skupštine (NS) RS poslanici nisu mogli raspravljati o stanju u zatvorenoj “Bobar banci“, jer je Agencija za bankarstvo RS na informaciju o radu te banke stavila oznaku tajnosti.

Drugim riječima, taj dokument ne smije SE iznositi van zgrade entitetskog parlamenta niti se s njim smiju upoznavati osobe koje za to nisu ovlaštene.

Besmislen potez

Dokument s oznakom “tajno” Vladi RS proslijedila je Agencija za bankarstvo RS, a on se nalazi u sklopu Izvještaja o radu te institucije za prošlu godinu. Cijeli proces kopiranja stranica iz ovog izvještaja nadgledala je policija. Čak i kada je nošen kroz zgradu, to je rađeno u prisustvu policije.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Branislav Borenović (PDP) smatra da je sve to dio strateške igre da se sakriju podaci od javnosti i da se prikrije ogroman kriminal u “Bobar banci“.

borenovic

Borenović: Ne smijete ništa da govorite

- O tome ne smijete da pričate. Ne smijete da date materijal trećem licu, ne smijete da govorite nezaposlenim ljudima koji su izgubili posao u “Bobar banci“, građanima koji su ostali bez depozita. Ne smijete ništa da govorite, pa čak dolazite u situaciju da vas sutra mogu optužiti da ono što ste znali ranije i rekli građanima da je to iz tog nekog tajnog dokumenta - rekao je Borenović.

Nema potrebe

S druge strane, premijerka RS Željka Cvijanović (SNSD) istakla je za “Avaz” kako nema potrebe da ovakvi materijali budu tajni, ali da je obaveza Agencije za bankarstvo RS da procijeni treba li tako da označi određeni dokument ili ne.

cvijanovic

Cvijanović: Poštovati odluku Agencije

- Vlada RS nije određivala da li će neki dokument biti tajan ili ne. To nije naš posao. Mislim da nema potreba za tajnošću, ali moramo poštovati odluku Agencije. Opozicija je, naravno, odmah napravila galamu oko toga - izjavila je Cvijanović.

Svi znaju istinu

Lider NDP-a Dragan Čavić tvrdi kako ne postoji nijedan razlog da rasprava o “Bobar banci“ bude tajna i sakrivena od javnosti.

- Svi znamo da je propalo najmanje 200, a najviše 300 miliona maraka u toj banci. Od toga je veliki broj plasmana koji su pod velikim upitnikom. Nezavisni revizor sumnja da će 65 miliona maraka kredita realizovanih preko povezanih pravnih lica ikada biti naplaćeno i slažem se s njim - rekao je Čavić.