KOLUMNE

Poput Maradone

Ličnost dana Gonzalo Iguain

Autor:A. M.

3.10.2015

Želim uraditi ono što je veliki Dijego Maradona uradio. Želim ući u historiju Napolija.

Tim riječima obratio se javnosti argentinski napadač Gonzalo Iguain (Higuain) uljeto 2013. godine, kada je napustio madridski Real i potpisao petogodišnji ugovor s Napolijem, vrijedan 40.000 miliona eura. S obzirom na to da se već na prvom predstavljanju dotakao ikone kluba podno Vezuva, od Iguaina se s pravom očekivalo da pokaže da nije samo jak na riječima.

Sjajni Argentinac je u malo više od dvije sezone u Napoliju postigao 59 golova, ali malo koji bolji je od onog prekjučerašnjeg, koji je postigao u velikoj pobjedi Napolija protiv Legije (2:0) u 1. kolu grupne faze Evropske lige.

Baš poput Maradone, Iguain je u 84. minuti susreta u Varšavi primio loptu na 20 metara od gola, s lijeve strane terena, te krenuo u slalom u kojem se riješio nekoliko protivničkih defanzivaca i naposljetku, s udaljenosti od 18 metara, pogodio rašlje gola nemoćnog čuvara mreže Legije Dušana Kuciaka. Gol o kojem će se još dugo pričati. Bio je to Argentincu šesti pogodak u osmoj utakmici ove sezone.

Gonzalo Iguain rođen je 10. decembra 1987. godine u Brestu. Prije Napolija nosio je dres River Platea i Real Madrida. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 52 utakmice.