KOLUMNE

Sramotna presuda

Komentar dana

Adnan DŽONLIĆ

3.10.2015

Taman kada pomislimo da smo pročitali i saznali sve vratolomne odluke domaćeg pravosuđa, ono nas, uglavnom negativno, iznova iznenadi. Da se razumijemo, u lancu pravde od policije do suda većina je onih koji pošteno obavljaju svoj posao. Ipak, svako društvo koje teži ka normalnom okruženju i odnosima posebno se zgražava i osjetljivo je spram napada na najmlađe, fizički i emotivno nemoćne.

Kako onda komentirati jučerašnju odluku Općinskog suda u Sarajevu, koji Edina Šebu (24) osuđuje na SAMO dvije i po godine zatvora zbog nedjela bludnih radnji nad osmogodišnjim djetetom!

I ne samo to, nakon što je otkriven i uhapšen u februaru, Šebo je pušten na slobodu, ali je nakon oštrih reakcija javnosti vraćen nakratko u pritvor.

Sve to događalo se nakon što je objelodanjeno da je Šebo dječaku prijetio da ne smije nikome pričati o njegovom nedjelu, jer će mu ubiti roditelje. Zakon kaže da su za ovakva nedjela predviđene kazne od pola do pet godina zatvora. Neprikosnoveno pravo suda i postupajućeg sudije je odluka o visini kazne, ali zar upravo polje zlostavljanja djece nije mjesto za "pravnu državu"?

Kada brane svoje (nerazumne) odluke, u pravosuđu tvrde da je "zabranjeno komentirati sudske odluke". Što, naravno, ne odgovara istini. Treba i mora se komentirati i labava sudska praksa i mekani zakoni, jer se u nekim "znatno demokratskijim" državama sličnim zločincima izriču desetostruko više kazne.

Sudije! Državo! Želite li da niko nikad više ne doživi sudbinu dječaka iz Buča Potoka? Želite li da vaše dijete odraste ne bojeći se da će neko ko mu je pokušao ili uništio život dobiti trideset, a odrobijati manje od dvadeset mjeseci?

Onda to prevenirajte drakonskim kaznama silovateljima, pedofilima, zločincima nad tijelom žrtve, prije i iznad svih. Izričite maksimalne, a ne minimalne kazne. Državo, poslanici, pojačajte kazne u zakonima.

Zamislite se nad uobičajenom rečenicom iz presuda da je „kazna adekvatna i treba postići edukativni i kazneni efekt". Hoće li, ili će vaše smiješno niske kazne dati krila novim silovateljima, pedofilima?