NOGOMET

106. VJEČITI DERBI Mehmed Janjoš: Navijač sam Sarajeva i uvijek želim pobjedu, pa tako i u nedjelju

Legenda FK Sarajevo za "Avazov" portal

A. TIRO

3.10.2015

Igračka i trenerska legenda FK Sarajevo Mehmed Janjoš zvani Čala osoba je koja sasvim sigurno ima šta da kaže kada je u pitanju gradski derbi između Sarajeva i Željezničara.

Janjoš je dres bordo tima nosio od 1977. do 1985. godine, odigrao veliki broj legendarnih utakmica, osvojio i titulu sa Sarajevo 1985. godine, a u razgovoru za "Avazov" portal iznio je svoje mišljenje o predstojećem gradskom derbiju koji se igra u nedjelju na Grbavici.

"Navijač sam Sarajeva i uvijek želim da pobijedi, pa tako i u nedjelju, mada moram istaći kako trenutni položaj na tabeli, ali i igrački kadar ne mora ništa da znači kada su u pitanju ovakve utakmice", kazao je Janjoš.

Sarajevo je bolje, ali sve je moguće

Iako je priznao kako Sarajevo ima individualno bolji tim od komšija sa Grbavice, to u ovakvim utakmica ne mora da znači ništa.

"Treba biti realan, Sarajevo je u ovom trenutku bolje od Želje, uostalom, to pokazuje i položaj na tabeli. Međutim, stotinu puta se to dokazalo da je sve moguće u ovakvim utakmicama, kada se sastaju gradski rivali. Pobijedit će onaj tim koji pokaže borbenost i bude više želio pobjedu. Najveća mi je želja da utakmica bude korektna i fer, da navijači uživaju, da se konačno priča o lijepom nogometu, a ne o nekim sporednim stvarima koje nemaju veze sa nogometom", kazao je Janjoš.

Kada su u pitanju igrači na koje najviše treba obratiti pažnju u oba tima, Janjoš je rekao kako Sarajevo ima individualno bolje igrače, ali da je Željezničar kompaktan tim.

"Sarajevo ima sjajne individualce poput Benke, Duljevića,Velkoskog i Okića koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Istovremeno Željo ima kompaktan tim, a Kokot i Đelmić su izuzetno opasni igrači", kazao je Janjoš.

Nostalgija za prošlim vremenima

Janjoš je nostalgično govorio o derbijima u kojima je on nastupao i povukao paralelu između nekadašnjih sudara sarajevskih rivala i atmosfere na stadionu.

"U ono doba bila je drugačija atmosfera. Sretan sam kada mogu da kažem da sam igrao u takvim utakmicama, sa prepunim tribinama, navijačima koji su pravili odličnu atmosferu. Sada, čini mi se da nije tako. Ne znam zbog čega je to tako, ali očigledno da cjelokupna situacija u državi utiče, frustracije mladih ljudi su i razlog što danas nema atmosfere kakva je nekad bila. Znao sam prije gradskog derbija sa igračima Želje otići u restoran. Dovedemo čak i naše supruge. Dakle, bilo je prijateljstva između igrača. Tokom utakmice prestajemo biti prijatelji, a nakon što sudija svira kraj, sve se vraća na staro. Sada nije tako. To meni nedostaje, zato sada vama pričam ovo sa velikom nostalgijom. Želim da derbi bude praznik za Sarajevo, za našu državu, da navijači uživaju", rekao je Janjoš, dodavši da, ukoliko baš mora prognozirati, neka bude 2:1 za Bordo tim.

Upitan o derbiju koji mu je ostao u lijepom sjećanju, Janjoš je odgovorio da se sjeća svakog derbija u kojem je Sarajevo pobijedilo.

"Pa sjećam se svakog derbija kada Sarajevo pobijedilo. Međutim, jedan od dražih mi je iz 1997. godine kada je Sarajevo slavilo na Grbavici 2:1, a golove su postigli Granov i Ihtijarević", rekao je kroz smijeh Janjoš.

Prokomentarisao je i timove koji su najozbiljniji kandidati za titulu ove sezone.

"Naravno, smatram da je Sarajevo tu jedan od kandidata, Zrinjski svakako, Sloboda, koja igra fenomenalno na čelu sa Husrefom Musemićem, ali i Široki Brijeg, koji ima dosta motiva nakon prošlogodišnje loše sezone. Mislim da se Željezničar ne može boriti sa titulu, jer smatram da gore nabrojani timovi imaju veći fond kvalitetenih igrača", rekao je Janjoš.

Ješiću želim uspjeh

Kako je sam kazao novog trenera FK Sarajevo, Miodraga Ješića lično ne poznaje, ali ga zna kao igrača protiv kojeg je i igrao nekoliko puta.

"Ješića znam kao dobrog igrača, ne znam ga lično, ali sam siguran i vjerujem da svako ko dođe u FK Sarajevo donosi kvalitet. Želim Ješiću, ali i svakom drugom ko bude u Sarajevu uspjeh", kazao je Janjoš.