GLOBUS

APEL SAD-a PUTINU Zaustavi napade i prestani ubijati nedužne civile u Siriji

Rusija počela bombardovati položaje militanata

(Al. Ti.)

2.10.2015

Članovi anti-ISIL koalicije predvođene SAD-om, zatražile su od Rusije da prestane sa zračnim napadima jer, kako tvrde, ovi gađaju pripadnike sirijske opozicije i civile.

U zajedničkoj izjavi poslanoj u petak, SAD, Velika Britanije, Turska i ostale koalicijske snage stoji kako bi daljnji napadi samo dodatno pojačali ekstremizam.

Na odogovor s ruske strane nije se dugo očekalo. Progovorio je šef diplomatije Lavrov:

- Shvaćam da stare navike teško nestaju, da je teško rastati se sa osjećajem monopolskog dominiranja na svjetskoj sceni - taj proces biti će bolan i dug - rekao je Lavrov dodavši da se još nada dogovoru s Amerikancima..

lavrov-11

Lavrov: Brani politiku svoje zemlje

Rusija ipak, koja je u petak počela s novom serijom napada, kaže kako su jedini ciljevi njihovih udara položaji ISIL-a.

Također, visoki dužnosnik u ruskoj vojsci rekao je kako bi napadi mogli potrajati tri mjeseca.

Alexei Pushkov, čelnik odbora za vanjsku politiku u ruskom parlamentu, dodao je kako su se SAD samo pravile da gađaju ISIL, ali da će ruska akcija biti mnogo učinkovitija.

Od srijede kad su počeli prvi napadi, Rusija je izvela 18 zračnih udara na području gradova Alepa, Hama i Idliba. Svi ti gradovi smješteni su u provinciji u kojoj ima relativno malo pripadnika ISIL-a.

Ruski ministar odbrane danas je objavio novu snimku koja prikazuje napad na terorističke mete u Siriji, uključujući i zapovjedni centar ISIL-a i kamp za obuku, javlja RT

Ministarstvo je objavilo kako su njihovi avioni Su-24M i Su-25 izveli osam letova iz baze Hmeimem u Latakiji na mediteranskoj obali i naciljali pet meta ISIL-a.

Na temelju obavještajnih podataka ministarstvo je potvrdilo totalno uništenje terorističkih meta u Idlibu te da su napadi na skladište oružja izvedeni hirurškom preciznošću, a kamp potpuno uništen.

Rusko ministarstvo također je objavilo da su na taj način spriječili Islamsku državu da vrati zapovjedništvo nad provincijom Hama koju su ruske zračne snage bombardirale u srijedu.

Ministarstvo je objavilo snimku operacije koja pokazuje udar kojeg je izveo Su-24M.