BIH

ARCELORMITTAL "Zagađenje u Zenici uzrokuju kućna ložišta, ogroman broj vozila i druga industrijska postrojenja"

Nastavljaju investirati u zaštitu okoliša

D. Pa.

2.10.2015

Kompanija ArcelorMittal danas se oglasila saopštenjem za javnost, u kojem ističu kako od svog dolaska 2004. godine u Bosnu i Hercegovinu kontinuirano investira u program smanjenja svog utjecaja na okoliš. 

- Već je uloženo više od 90 miliona KM u projekte zaštite okoliša kao što su otprašivanja livne platforme na Visokoj peći, otprašivanja miksera u Čeličani, vodeno zaptivanje usponskih kolona na koksnoj bateriji, instalacije novog sistema vrećastih filtera u Čeličani i mnogo drugih manjih projekata - pojašnjavaju iz Mittala.

U ovom trenutku još intenzivnije rade na realizaciji odranije planiranih programa, te ističu kako su načinili velike pomake u projektu instalacije hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija, ugradnji nove zasipne mašine na koksnoj bateriji, kao i na projektu „Sekundarno otprašivanje konvertora“ u pogonu BOF Čeličana, koji predstavljaju najvažnije projekte za smanjanje emisija iz fabrike.

- Kompanija ArcelorMittal Zenica poboljšava svoj učinak u zaštiti okoliša brže od većine drugih željezara u svijetu, kako bi ispunila domaće obaveze i zakonske regulative, a sve to ostvaruje bez korištenja prednosti javnih fondova za tu namjenu u bilo kom stupnju ovog procesa - naglašavaju u svom saopćenju.

Ističu kako posluju kao odgovoran poslovni partner i poslodavac, te da su oduvijek transparentno komunicirali sa vlastima. Kada je riječ o okolišu, odnos sa lokalnim i državnim institucijama, smatraju u Mittalu, je vrlo dobar i uvijek je vodio ka iznalaženju konstruktivnih rješenja za sve interesne strane. 

ArcelorMittal strateški važan klijent

- Tradicija proizvodnje čelika i naše prisustvo u Zenici ključni su i sastavni dio grada, Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, sa oko 2.400 direktno zaposlenih i više od 10.000 indirektnih uposlenika. Kompanija ArcelorMittal Zenica također je strateški važan klijent kompanija „Željeznice Federacije BiH“, „Željeznice Republike Srpske“, „BH-Gas“ i „Elektroprivrede“. Kompanija također snabdijeva Zenicu toplotnom energijom za grijanje grada - dodaju u saopćenju za javnost.

Brojni faktori zagađuju Zenicu

Smatraju kako je bitno naglasiti da zagađenje u gradovima uzrokuju brojni faktori, a u slučaju Zenice, grada koji se nalazi u uskoj kotlini sa nepovoljnim klimatskim uvjetima, posebno tokom zime, je i postojanje preko 30.000 kućnih ložišta, ogroman broj vozila, kao i značajan broj drugih industrijskih postrojenja. 

- Mi radimo na što većem smanjenju našeg utjecaja na okoliš u najkraćem mogućem vremenu. Učinili smo značajan napredak i nastavljamo sa našim naporima u ovoj oblasti. Zapravo, svi bismo trebali pokušati da se fokusiramo na traženje rješenja za gradsko grijanje koje ograničava kompaniju da definira svoju dugoročnu strategiju za korištenje uglja u svojim kotlovima u Energetici, a koji su najveći izvor emisije sumpornih oksida. Kompanija se nikako ne slaže sa neosnovanim javnim izjavama koje su izrečene na ovu temu, a kojima se samo nanosi šteta kompaniji i šire. Politika i opredjeljenje kompanije ArcelorMittal Zenica je da posluje na otvoren i transparentan način kako bi zajedno sa svim interesnim stranama pronašla rješenje - zaključuju iz Mittala.

Poručili su kako je firma i dalje spremna da se sastane sa svima kojima je u interesu da otvoreno razgovaraju o problemu zaštite okoliša. Isto tako, kompanija je, uprkos izuzetno izazovnoj poslovnoj klimi, posvećena da nastavi sa investicijama u projekte smanjenja svojih emisija.