BIH

Prekinut bojkot nastave u područnim školama u Srednjoj Špionici i Gornjim Hrgovima

Oko 60 učenika od prvog do petog razreda ponovo u klupama

O. Mujkić

2.10.2015

Učenici OŠ „Špionica“ Srebrenik hrvatske nacionalnosti, nakon što su u četvrtak bojkotirali nastavu, jučer su se vratili u školske klupe.

Riječ je o oko 60 učenika od prvog do petog razreda u područnim školama u Srednjoj Špionici i Gornjim Hrgovima, a jednodnevni bojkot nastave uslijedio je zbog nezadovoljstva roditelja učenika zbog promjene nastavnika koji su do sada učili njihovu djecu.

Nezadovoljni roditelji učenika ističu da je nedopustiva zamjena nastavnog osoblja na početku svake školske godine s obzirom na činenjenicu da se redi o osjetljivoj kategoriji učenika od prvog do petog razreda.

Dosadašnji usposlenici su, ističu predstavnici roditelja, educirani za predavanje Hrvatskog jezika, a neki od njih već dugi niz godina rade u spomenutim školama, tako da nisu mogli prihvati još jednu zamjenu nastavnog osoblja na početku nove školske godine.

U cilju iznalaženja rješenja, u četvrtak je u kabinetu načelnika općine Srebrenik Nihada Omerovića održan hitni sastanak kojem su prisustvovali Mato Matijević, predstavnik roditelja, Senaid Ibrić, direktor OŠ „Špionica“, Izet Jagodić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, te predstavnici OSCE-a. Na sastanku je iznađeno kompromisno rješenje, prema kojem će se, povećanjem broja odjeljenja u skladu s pedagoškim standardima i unutrašnjom preraspodjelom zaposlenika, omogućiti angažiranje nastavnika koji su i do sada radili u ovim područnim školama.

U skladu s postignutim dogovorom, prekinut je bojkot nastave tako da su se učenici jučer vratili u školske klupe.