BIH

Ili nam pomozite ili izlazimo na ulice!

Rudari poslali upozorenje premijeru Novaliću

M. AŠČIĆ

3.10.2015

Čelnici Samostalnog sindikata rudara u Federaciji BiH održali su prekjučer sjednicu Predsjedništva, na kojoj su zatražili od Vlade Federacije BiH da se pod hitno očituje o tome šta je dogovoreno na nedavnom sastanku s Upravom „Elektroprivrede BiH“, a u vezi sa zahtjevima rudara, saznaje naš list. 

Vlada je ranije s rudarima potpisala sporazum o modernizaciji rudnika, ali nema pomaka u njegovoj primjeni, što je uznemirilo rudare. 

Neka se očituju

Potvrđeno nam je da je jučer na adresu Vlade FBiH otišao i dopis Sindikata u kojem je zatraženo da se pismeno očituje u roku od nekoliko dana.

Povod za ovakvo reagiranje rudara jeste najava premijera Fadila Novalića da će kroz subvenciju i povećanje cijene struje za 700.000 domaćinstva pomoći 100.000 socijalno ugroženih. Ali, rudari su zabrinuti šta će biti s obećanjima koja su data njima te traže odgovore šta će biti sa sporazumom potpisanim s Vladom da se od 1. novembra izdvaja jedan fening za subvencioniranje rudnika.

Ovo nam je jučer potvrdio i Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica te član Predsjedništva Sindikata rudara Federacije, kao i predsjednik Sinan Husić.

- Ne znamo šta Vlada želi postići svojim najavama, ali mi imamo svoje zaključke i svoje stavove. Želimo znati šta će biti s našim sporazumom s Vladom, a ne da se sada priča o tome da se pomogne siromašnima, a da rudare ostave po strani. Ako ne bude jasne naznake da ide pomoć za rudnike, mi idemo u proteste. Eto nas onda u Sarajevo – kaže Oruč.

On tvrdi da je rok koji su rudari dali Vladi FBH da ispoštuje potpisani sporazum 1. novembar. Odstupanja neće biti. Moguć je i prekid isporuke uglja za termoelektrane.

- Imaju još mjesec. Tražili su tri mjeseca i mi smo pristali da vidimo šta će uraditi. Zaista radimo u lošim uslovima i njihova pomoć za sada ide sporo. Svaki dan čekanja sve je gori. Vidjet ćemo šta će nam odgovoriti, nakon čega ćemo se mi očitovati. Nama vrijeme curi i nema šta više da čekamo. Ugalj je postao tako jeftin, da se više ne može ovako poslovati - ističe Oruč.

Izaći na ulice

On ocjenjuje da će protesti, ako do njih dođe, biti održani u Sarajevu, pred zgradom Vlade, te da bi, ako bi rudari izašli na ulicu, to povuklo i druge ljude, poput penzionera, da traže svoja prava.

- Naš sindikat broji 11.500 rudara. Ako bi nas pola došlo u Sarajevo, ne bi bilo dobro po Vladu. Uostalom, kakve sada rezerve EPBiH spominje Vlada? Odakle sada EPBiH odjednom pare? Očekujemo da nam sve obrazlože - kaže Oruč.

Husić: Sastanak u Vladi

Husić kaže da će u ponedjeljak na sastanku u Vladi FBiH također pokušati dobiti odgovore od premijera Novalića.

- Vidjet ćemo šta su oni planirali, šta znače te rezerve EPBiH i koliko će od 75 miliona KM, koliko će navodno biti prikupljeno, biti planirano za subvenciju rudnika. S druge strane, rok do 1. novembra za primjenu sporazuma svakako je na snazi. Mi ne odustajemo - ističe Husić.