LIFESTYLE

U KOMI PROVEO 12 GODINA: Čuo kad mu je majka rekla "Nadam se da ćeš umrijeti"!

Nije mogao govoriti, niti je imao kontrolu nad tijelom

D. K.

2.10.2015

Jedan Amerikanac proveo je u komi 12 godina, od kojih je čak 10 godina bio u stanju da čuje i vidi sve oko sebe, ali nije mogao govoriti, niti je imao kontrolu nad svojim tijelom.

Kući se vratio bolestan

Martin Pistorius, tada zdravi 12-godišnji dječak, živio je u Južnoj Africi. Međutim, sve to promijenilo se jednog dana kada se iz škole kući vratio bolestan.

Tijelo mu je oslabilo, izgubio je kontrolu nad svojim mišićima, prekinuo je komunikaciju. Roditelji su kazali da nije svjestan ničega što se dešava oko njega.

Međutim, Pistorius tvrdi da je od 12 godina provedenih u komi oko 10 godina bio budan, ali da to niko nije primijetio.

- Godinama sam bio poput duha, kao da nisam ni postojao ili u najmanju ruku kao da sam bio nevidiljv - kazao je Pistorius.

On danas komunicira pomoću kompjuterskog programa koji riječi izgovara umjesto njega.

Tvrdi da je za vrijeme oduzetosti njegovog tijela čuo brojne razgovore koji su se vodili u njegovom prisustvu. Međutim, naročito ga je pogodio jedan - kada je njegova majka rekla da bi željela da on više konačno umre.

Pogodila ga mamina izjava

- Jedne večeri sjedila sam pored njega i kazala: "Nadam se da ćeš umrijeti. Nisam imala pojma da me on čuje. Veoma mi je žao što sam to izgovorila - kazala je u suzama njegova majka.

- Iako sam bio razočaran tim njenim riječima, shvatam zašto je to rekla. Ipak je ona dobra majka - rekao je uz osmijeh Pistorius.

Nakon desetak godina provedenih u komatoznom stanju, terapeut je u njegovim očima primijetio svjetlucanje, nakon čega je obavljen test i otkriveno je da je u stanju komunicirati.

Pistorius je oženio prijateljicu svoje sestre Joannu, sa kojom danas i živi.

- Prema svima se ponašajte učtivo, sa poštovanjem i saosjećanjem, bez obzira na to da li to oni razumiju ili ne. Nikada nemojte prestajati sanjati - poruka je Martina Pistoriusa.

On je napisao knjigu pod nazivom "Ghost Boy", koja je postala bestseller.