CRNA HRONIKA

Zijad Turković pesnicom udario zatvorskog čuvara

Počelo suđenje šefu zločinačke organizacije zbog prijetnji

Autor:A. KAPO

1.10.2015

Čitanjem optužnice danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Zijadu Turkoviću zvani Zika (pravomoćno osuđen na 40 godina robije zbog svirepih ubistava, međunarodne trgovine heroinom i kokainom, pljačke 2,5 miliona KM sa sarajevskog aerodroma i drugih krivičnih djela), koji se tereti za krivično djelo napad na službenu osobu prilikom obavljanja poslova sigurnosti.

Navodi optužnice

Tužitelj Džermin Pašić, prezentirajući optužnicu koja je podignuta 9. juna, kazao je da je Turković 10. juna prošle godine ogrnut zastavom s ljiljanima pokušao ući u prostoriju koju koriste ostali pritvorenici. Nemanja Bjelica, zatvorski čuvar, zaustavio ga je i kazao da ne može ući sa zastavom te da mu je najmjera da provocira i izazove problem s drugim pritvorenicima.

- Turković se tada obratio čuvaru s riječima ''Sad ćeš vidjeti da ću je unijeti''. Čuvar je tada rukom pokušao zaustaviti Turkovića, a on ga je potom zatvorenom pesnicom udario u predjelu lijeve sljepočne kosti. Preostali čuvari su pritekli u pomoć te su ga savladali i odveli u ćeliju. No, optuženi je i tu napao čuvare te su mu na koncu stavljenje lisice – pojasnio je tužitelj Pašić, dodajući da je Bjelica zadobio lake povrede.

Turković je, nedugo poslije, učestvovao u još jednom incidentu. Kako je kazao tužitelj Pašić, Turkovićeva sestra Munevera je prilikom jedne od posjeta pokušali unijeti napitke, što joj nije dozvolio čuvar Dragan Granzov.

- Turković mu se tada obratio riječima ''Seljačino jedna, šta ti znaš, jebat ću ti majku četničku. Nek' mi ne dira sestru, ubit ću ga. Šta hoće ovaj četnik, stalno pravi novi pravilnik''. Tokom upućivanja prijetnji optuženi je držao prst uperen u pravcu čuvara – rekao je tužitelj Pašić.

Tokom uvodnih riječi, tužitelj Pašić je kazao da će Tužilaštvo dokazati navode optuženice saslušanjem svjedoka, među kojima su i oštećeni te vještak medicinske struke Hamza Žujo, te ulaganjem materijalnih dokaza.

Uvodne riječi

Fahrija Karkin, advokat Turkovića, iskoristio je pravo odbrane te nije izlagao uvodne riječi. S druge strane, Turković se kratko obratio prisutnima u sudnici.

- U zadnjih pet godina moje dijete jede iz istog tanjura sa srpskom i hrvatskom djecom. Toliko o mom nacionalizmu – poručio je Turković.

Emotivni susret

Inače, prije početka ročišta Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića, prišla je mužu te ga nakratko čvrsto zagrlila i poljubila. Na kraju ročišta Šejla je zamolila sutkinju Amelu Huskić da nakratko bude sa suprugom Turkovićem.

- Nemam često priliku da idem u Zenicu i budem sa suprugom – dodala je Šejla Turković.

Sutkinja Huskić je kratko kazala da ona nema ništa protiv.