GLOBUS

Mađarska predlaže svjetske kvote i finansiranje izbjegličkih kampova na Bliskom istoku od strane EU

Tokom sastanka visokih zvaničnika

(J. Be.)

30.9.2015

Mađarska će predložiti određivanje svjetskih kvota za prihvat izbjeglica, a od Evropske unije tražit će preuzimanje finansiranja izbjegličkih kampova u Jordanu, Turskoj i Libanonu, izvijestila je u utorak agencija DPA, prenosi Index.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u New Yorku kako će u srijedu izaći s takvim prijedlogom tokom sastanka na visokih zvaničnika, koji će biti održan u sjeni Opće skupštine Ujedinjenih naroda. 

- Svi važni faktori svjetske politike trebali bi podnijeti dio tereta izbjegličke krize, trebali bi ga raspodijeliti i morali bi uvesti svjetske kvote. Nije pošteno da Evropa jedina podnosi taj teret - izjavio je Szijjarto.

Mađarski ministar vanjskih poslova izrazio je nadu da će glavni sekretar UN-a Ban Ki-Moon prihvatiti ovu preporuku i pripomoći u uspostavljanju sustava kojim bi se našlo globalno rješenje za problem izbjeglica.

Szijjarto je uputio i prijedlog da se EU angažira u finansiranju izbjegličkih kampova u državama koje graniče sa Sirijom.

- Ako je potrebno graditi nove kampove, i njih bi trebalo finansirati - istaknuo je Szijjarto te dodao da Evropa ne bi trebala očekivati da će Turska, Libanon i Jordan sami podnijeti teret ove krize.

Mađarski ministar vanjskih poslova nije propustio istaknuti da je njegova zemlja u ovoj godini već prihvatila 275.000 migranata te da očekuje kako će se taj broj do kraja godine udvostručiti. Stoga je pozvao na formiranje zajedničkih snaga Evropske unije koje bi kontrolire grčku granicu i dotok migranata na evropsko tlo.