VIJESTI

Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala dopune zakona o platama i naknadama

Predstavnički dom dao podršku s 34 glasa

Fena

29.9.2015

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdila je danas da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u državnim institucijama usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predlagač zakona je Predstavnički dom koji ga je podržao s 34 glasa, a razmatrao ga je kao prijedlog poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damira Arnauta koji je danas kazao da ove dopune dodatno reguliraju pitanje plata i naknada i postavljaju uslove po kojima se naknade za rad u komisijama i radnim tijelima mogu isplaćivati.

Arnaut je pozvao na što skorije razmatranje ovog zakona u Domu naroda da se ne bi dogodilo da se na donošenje zakona u Domu naroda, nakon što ga usvoji Predstavnički dom, čeka nekoliko mjeseci kakav je bio slučaj s izmjenama istog zakona koje su se odnosile na pitanje korištenja takozvanog "bijelog hljeba".

Predloženi zakon predviđa da zaposleni u institucijama BiH "nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena".

Donošenjem ovog zakona u potpunosti bi se onemogućila isplata naknada bilo kom zaposlenom u bilo kojoj instituciji BiH, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu u tim institucijama, za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima tokom radnog vremena.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom u BiH kada je u pitanju Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji je predložio delegat Mario Karamatić (HSS).

Ovim zakonskim prijedlogom utvrđuje se obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM. Njime su obuhvaćeni svi krediti koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima BiH u valuti CHF.

Karamatić je ranije na sjednici Doma naroda kazao da se ovakav zakon što prije mora donijeti jer u BiH ima 9.802 korisnika kredita u CHF-u, koje većina ne može isplaćivati.

Na sjednici je podržan i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o strancima kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima koji su predložili delegati Srpske demokratske stranke (SDS) u Domu naroda Ognjen Tadić i Darko Babalj.

Odlučeno je i da će Dom naroda dostaviti odgovor Ustavnom sudu u vezi s navodima iz zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti čl. 2. i 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.