BIH

SUTRA ODLUKA SENATA Studenti Univerziteta u Zenici žele produženi septembarski termin

Unija studenata UNZE uputila prijedlog Senatu

D. Pa.

29.9.2015

Brojni studenti Univerziteta u Zenici obratili su se Uniji studenata kako tokom ljetne pauze tako i posljednjih septembarskih dana, da se pokrene inicijativa o odobrenju produženog septembarskog roka takozvanog "socijalnog". Tako je na sastanku Upravnog odbora USUNZE razgovorano o ovom zahtjevu, nakon čega je donesena jednoglasna odluka da se sa ovakvim prijedlogom obrate Senatu.

- U prijedlogu otprilike stoji da se usvoji produženi septembarski rok za sve studente UNZE-a, a zamišljeno je da to bude realizovano kao treći termin septembarskog roka - pojašnjava za "Avazov" portal Denis Vejzović, član Upravnog odbora Unije studenata UNZE.

Dodaje kako će, ukoliko Senat usvoji prijedlog, priliku za izlazak na ovaj ispitni termin imati svi studenti, a ističe kako su odlučili podržati ovu inicijativu budući da bi ista mogla doprinjeti većoj prolaznosti studenata na višu godinu studija.

- Postoji veliki broj studenata kojima malo nedostaje da ispune uslov za upis na višu godinu studija, a odgovor očekujemo na sjednici Senata koja će se po završetku diskusije izjasniti javnim glasanjem - pojašnjava Vejzović.

U slučaju pozitivnog ishoda kojem se nadaju brojni studenti zeničkog Univerziteta, iz Unije studenata pretpostavljaju kako će se fakulteti organizovati da se ovaj produženi septembarski termin realizuje u trajanju od nekoliko dana kako je to bila ranija praksa.

Sjednica Senata na kojoj će biti donesena konačna odluka zakazane ja za sutra sa početkom u 13 sati.