BIH

TUZLA: Lijanović i saradnici privedeni u Tužilaštvo TK

Sumnjiče se za nezakonitosti vezane za isplatu poticaja poljoprivrednicima

Redakcija

29.9.2015

Osobe uhapšene u jučerašnjoj akciji FUP-a na području Širokog Brijega i Tuzle privedene su jutros u Tužilaštvo TK.

Podsjećamo, pripadnici FUP-a su, uz prisustvo djelatnika Policijske stanice Široki Brijeg, jučer uhapsili bivšeg ministra i dopredsjednika NSRzB Jerka Ivankovića Lijanovića. Među uhapšenima su i poslanik u Skupštini TK Mersed Šerifović, aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi TK, inače ministar poljoprivrede u prošlom sazivu Vlade TK, kao i zamjenik ministra poljoprivrede u Posavskom kantonu Edin Ajanović, te Suad Čamdžić iz Kladnja, koji je bio savjetnik u kabinetu Jerka Ivankovića Lijanovića dok je obnašao funkciju zamjenika premijera FBiH.

Uhapšeni se dovode u vezu sa nezakonitostima vezanim za isplatu poticaja poljoprivrednicima.

Kako je kazao portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH  u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine. Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini,  za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

- Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, takođe uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali - rekao je Arnautović.

U vezi sa istim krivičnim djelima vodi se i još pet istraga.

- Optuženima se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizovali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine - kako je bilo definisano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku - rekao je Arnautović.