BIH

ČOVJEK KOJI JE ODUŠEVIO REGION Sveštenik Pantelić za "Avazov" portal: Svi smo mi braća

Građani se trebaju truditi da budu dobre komšije jedni drugima

A. UZUNOVIĆ

28.9.2015

Veliki broj bh. i regionalnih medija oduševljeno je prenio vijest o gestu sveštenika Slavka Pantelića iz Puračića kod Tuzle, koji je, prilikom dženaze imama Mehmeda Mrahorovića izašao ispred crkve kako bi odao počast preminulom komšiji. Istovremeno, njegov sin Ilija je zvonio crkvena zvona u znak žalosti. Pantelić se potom pridružio povorci i kasnije uz šutnju ispratio Mrahorovića na onaj svijet.

Kada smo mu rekli razlog zbog kojeg smo ga nazvali, sveštenik Pantelić nevoljko je prokomentarisao da mu publicitet ne treba jer nije uradio ništa spektakularno, već samo ljudsku i komšijsku stvar. Na razgovor je pristao tek nakon naše opaske da takav publicitet možda njemu i ne treba, ali treba takvim gestovima u državi poput Bosne i Hercegovine gdje te stvari, nažalost, nisu normalne, iako bi trebale biti. 

Komšijski i ljudski gest

"Nama su postale atrakcija neke normalne, komšijske stvari. Sad ispade kao da sam se namjerno htio izreklamirati", rekao je Pantelić za "Avazov" portal. 

Kazao je da je efendiju Mrahorovića upoznao još prije deset godina. 

"Bio je jedan od prvih Puračaka koje sam upoznao kada sam se doselio sa porodicom. Zaista, bio je predivan čovjek i ja sam ga ispratio, onako, kao komšiju i nekoga ko mi je bio drag. Bio je čovjek pun vjere i mudrosti od kojeg se moglo dosta toga čuti i naučiti", rekao je Pantelić. 

Napominje da je i rahmetli ef. Mrahorović uvažavao pravoslavne Srbe u Puračiću. 

"Nije bila nijedna sahrana u Puračiću na kojoj on nije bio prisutan sa unukom, koji je sadašnji imam džamije ovdje. Sa svih strana zaslužio je da ga poštujem i da se na taj način odužimo pokojniku, da ga ispratimo onako kako to dolikuje. Mrahorovići su kod nas jedna uvažena familija, jako fini ljudi", kazao je Pantelić. 

Vezana vijest >>> ŠUTNJOM I ZVONJAVOM CRKVENIH ZVONA Pravoslavni sveštenik odao počast preminulom imamu

Ističe da je efendiju na onaj svijet ispratio prema pravoslavnim običajima - crkvenim zvonima i uz molitvu Bogu da primi njegovu dušu i oprosti mu grijehe.

"Kolege su me pohvalile zbog ovog akta, a ja se tu i branim jer ne želim da me puno hvale kada za to nema razloga. Uradio sam nešto što je bilo komšijski i ljudski, nije to ništa spektakularno", rekao je Pantelić. 

Kaže da se u Puračiću tako i živi, što mnogi i ne znaju, pa im nešto ovako ispadne neobično. 

"To ne bi trebalo biti ništa čudno, nego samo sastavni dio naših života, bez obzira gdje živjeli ili kojoj vjeri pipadali", rekao je Pantelić.  

Na molbu da, kao vjerski službenik, poruči nešto građanima BiH svih vjera i nacionalnosti, Pantelić je rekao da svaki čovjek treba ostati dostojan i dosljedan sebi, ali i poštovati pravila svoje vjere i tradiciju svog naroda. 

"Neka gledaju svoj posao i ne miješaju se puno u politiku i nešto što ih se ne tiče. Tako i ja u svom životu pokušavam biti dobar u poslu kojim se bavim - želim biti dobar sveštenik, a onda se trudim i da budem dobar komšija i prijatelj ljudima pored kojih kojim živim", rekao je Pantelić. 

Ugasite televizore

Kazao je da se trebamo truditi da budemo čestiti ljudi i braća jedni drugima. 

"Jedan je Bog koji nas je stvorio, prema tome, smo svi na neki način braća i tako se trebamo ponašati jedni prema drugima. Sve ono ružno što nam se dešavalo, trebamo ostaviti po strani radi naše budućnosti", rekao je Pantelić. 

Savjetuje građanima da ugase televizore na nekoliko dana. 

"Neka građani ugase televizore na nekoliko dana, zatrovaše nas ovi koji, kao, rade u službi nacija, a ustvari rade za samo svoje interese i protiv te nacije", kazao je Pantelić.  

Ima želju da građani BiH dođu u Puračić kako bi vidjeli zajednicu koja, kako kaže, možda biti i model drugim mjestima. 

"Moj sin Ilija je četvrti razred i jedino je srpsko pravoslavno dijete u školi. Sasvim normalno ide u školu i druži se sa prijateljima i nikada nije imao nikakvih problema", kaže sveštenik Pantelić, a naše želje o ozdravljenju njegove majke prokomentarisao je riječima: "Slava Bogu".