BIH

Tužilaštvo TK Lijanovića i grupu tereti da su ucjenjivanjem stekli 700.000 KM

Akcija traje od jutros

M.Sm./A.H.

28.9.2015

17:01 Mersad Šerifović, poslanik u Skupštini TK i predsjednik Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak TK (NSRzB), kako javlja "Avazov" fotoreporter, doveden je u prostorije Stranke radom za boljitak TK (NSRzB). 

U Tuzli još uvijek traje akcija koja se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK. Trenutno su u toku pretresi.

 

15:30 -  Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH  u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine, kazao je portparol Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini,  za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

- Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su  Lijanović i članovi  udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, takođe uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti  veći iznos novca,  na što pojedini  poljoprivrednici nisu pristajali - istakao je Arnautović.

U vezi sa istim krivičnim djelima vodi se i još pet istraga.

- Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizovali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine - kako je bilo definisano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku - rekao je Arnautović.

Tužilaštvo je  u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.

11:35  Kako nezvanično saznajemo, pod istragom je i Suad Čamdžić iz Kladnja koji je bio savjetnik u kabinetu Jerka Ivankovića Lijanovića dok je obnašao funkciju zamjenika premijera FBiH, te da se očekuje i njegovo hapšenje.

11:00 Nakon jutrošnjih hapšenja na području TK i u Širokom Brijegu, Narodna stranka Radom za boljitak je izdalo saopćenje.

U saopćenju stoji:

Nova policijska akcija i ovakav postupak nas nije iznenadio s obzirom da je dopredsjednik Boljitka Jerko Ivanković Lijanović prošle sedmice (19.09.2015.) na održanoj press konferenciji u Tuzli javnost obavijestio o informacijama koje je tada imao iz redova HDZ BiH da se protiv njega i Narodne stranke Radom za boljitak vodi prljava kampanja u cilju diskreditacije rada i svih pozitivnih trendova koje je kao ministar poljoprivrede vodopriovrede i šumarstva ostvario u mandatu 2010.-2014.

Nažalost, prije godinu dana HDZ BiH i politička konkurencija, su uspjeli izvršiti, putem kampanja i laži pritisak na naše građane, izvarati ih i iskorumpirati, te politički utjecati na Tužilaštvo i hapšenje u vrijeme početka izborne kampanje i time promjeniti izborni rezultat u BiH direktno se mješajući u izborni proces što je rezultiralo današnjim negativnim posljedicama za naše stanovništvo sa mnogim ekonomskim negativnim trendovima.

Ovaj put svim onima koji su tada uspjeli izmanipulirati građane, ovog puta to neće uspjeti jer podrška od preko 50.000 stanovnika BiH koju dopredsjednik Boljitka Jerko Ivanković Lijanović ima trenutno na svom FB fan pageu.

Očito je da je vladajućim elitama ponovo zasmetala najava dopredsjednika Jerke Ivankovića Lijanovića o upućivanju inicijative za izmjene Ustava FBiH i ukidanje kantona u FBiH u parlamentarnu proceduru, jer to automatski ugrožava fotelje i radna mjesta onih koji nakon godinu dana od izbora još uvijek nisu uradili išta konkretno za one koje su izmanupulisali da ih biraju.

Vladavina prava je važan segment za BiH i pred zakonom svi treba da budu jednaki. Nadležni organi neka rade svoj posao, a vrijeme će pokazati da bilo kojoj stranci neće uspjeti da putem laži i neistina i kampanje određenih medija i ubuduće uspije u eliminiranju političke konkurencije. Zbog toga i zbog preko 50.000 onih koji javno podržavaju kampanju, Boljitak neće posustati u svom cilju ukidanja kantona FBiH.

10:15 Navodno kako sazanjemo u toku su hapšenja šest lica.

Prema nezvaničnim informacija Jerko Ivanković Lijanović će biti doveden u Tuzlu na saslušanje.

10:10 Iako nezvanično, "Dnevni avaz" saznaje da su u akciji FUP-a uhapšeni i Edin Ajanović aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi TK, inače ministar poljoprivrede u prošlom sazivu Vlade TK, kao i zamjenik ministra poljoprivrede u Posavskom kantonu.

ajanovic

Hapšenje Edina Ajanovića

09:50 U Tuzli još uvijek traje akcija hapšenja osoba koje se dovode u vezu sa nezakonitostima vezanim za isplatu poticaja poljoprivrednicima. 

Akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK, a trenutno traju pretresi i privođenja određenih osoba.

Saznajemo da se pretresi vrše na više lokacija u Tuzli i TK, a nakon hapšenja Merseda Šerifovića, poslanika u Skupštini TK i predsjednika Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak TK (NSRzB)  moguće je privođenje  i drugih kadrova ove stranke, među kojima i pojedinih bivših i sadašnjih ministara u Vladi TK.

Kantonalno tužilaštvo TK zasad nema zvaničnih informacija o jutrašnjoj akciji.

9:20 Pripadnici FUP-a su jutros uz prisustvo djelatnika Policijske stanice Široki Brijeg došli pred porodičnu kuću bivšeg ministra i dopredsjednika NSRzB Jerka Ivankovića Lijanovića i uhapsili ga.

Hapšenju je prethodio visesatni pretres njegove, odnosno, kuće njegovih roditelja i pomoćnih objekata u Širokom Brijegu.

Također, u toku je hapšenje osoba u Tuzlanskom kantonu, a jedan od uhapšenih je i poslanik u Skupštini TK Mersed Šerifović, koji inače obnaša funkciju potpredsjednika NSRZB.