BIH

U Kaošticama kod Višegrada otvorena džamija

Džamiju otvorio Ramiz Džaferović

Al.B.

27.9.2015

U prisustvu velikog broja vjernika u selu Kaoštice kod Višegrada svečano je otvorena obnovljena džamija. Priloge za izgradnju vjerskog objekta za kojeg se pouzdano ne zna kada je izgrađen, osim što se u narodu prenosi da je prvobitno napravljena od pruća i drveta, prikupljale su džematlije, a najveći pojedinačni vakif džamije je Ramiz Džaferović sa suprugom Fatimom, koji je i otvorio džamiju u svom rodnom kraju.  

Otvaranju su prisustvovali brojni zvaničnici - predstavnici BPK sa premijerom Emirom Okovićem, predsjedavajući SO Višegrad Suljo Fejzić, predsjednik Sabora IZ BIH Hasan Čengić, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić sa glavnim imamima iz svih Medžlisa, dok se vjernicima u ime reisu l uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića čestitke uputio bivši banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

On je pozvao na jedinstvo i zajedništvo Bošnjaka, projekte koji će ih okupljati, istaknuo značaj ljubavi prema zavičaju, a Ramizu Džaferoviću se zahvalio na doprinosu u obnovi džamije, ali i izgradnji putnog pravca koji Kaoštice povezuje sa magistralmom cestom Ustiprača – Višegrad.