CRNA HRONIKA

KALESIJA Piroman Jovan Jezdić pušten iz pritvora, mještani šokirani

Harao po naseljima Jelovo Brdo i Gojčin šokirani

Autor:F. S.

27.9.2015

Jovan Jezdić (33), iz Pandura kod Osmaka, noć uoči Kurban-bajrama, u kalesijskim naseljima Jelovo Brdo i Gojčin podmetnuo je požar pod autobus koji je potpuno izgorio, potom zapalio nadstrešnicu za odmor, drva za ogrjev u dvorištu jedne porodične kuće, čardak za kukuruz, šadrvan, sijena i oštetio spomenik Malki Osmančević, prvoj žrtvi agresije na ova naselja.

 Istog dana Jezdić je uhapšen i predat Policijskoj stanici Kalesija. Tokom saslušanja priznao je sva navedena djela. No, nakon toga je pušten iz pritviora na slobodu.

Ova vijest je potpuno šokirala mještane Jelova Brda i Gojčina.


- Ne možemo da vjerujemo da je pušten na slobodu. Ono je bilo jezivo, na sedam mjesta plamen bukti i sad ga puste iz pritvora. Svi smo ogorčeni. Ko nam garantuje da ponovo neće doći da pali, kazao nam je Sead Šehić, predsjednik MZ Gojčin – Jelovo Brdo.


Njemu i ostalim mještanima je zasmetalo što niti jedna televizijska ekipa nije došla u njihova sela da vidi šta se dogodilo. Hasan Ramić je iz Jelovog Brda, a danas živi u Kalesiji, je također ogorčen puštanjem Jovana Jezdića na slobodu.

spomenik

Oštećeni spomenik

- Da je neki Bošnjak iz Jelovog Brda ili Gojčina ovo uradio u Jezdićevim Pandurima svi bi brujali o terorizmu. Na televizijama bi bili otvoreni programi i svi bi pričali o islamskom terorizmu. Sada niko ne spominje terorizam, a pogotovo ne spominju kršćanski terorizam iako je sam istotiviran krstovima, kazuje Hasan Ramić.

Na isti način razmišljaju i ostali mještani, ali nisu svi spremni da javno govore.

- Ja da vam pričam, a on će da dođe i da mi zapali kuću, e to neću. Šta ja imam od toga što će oni njega kazniti možda sa godinu-dvije zatvora, ako ga i toliko kazne jer već se već potura priča da je psihički bolesnik, kaže jedan od mještana.


Milisav Garić, predsjednik udruženja “Agrorazvoj” iz Gojčina, srpski povratnik koji se vratio na svoje imanje u Federaciji, poznavao je Jovana Jezdića. Kako kaže, samo su poslovno sarađivali.


Za jedan od loklanih portala Garić je izjavio da je Jovan ranije radio u šumi sa drvima, a nakon toga je dvije godine boravio u Njemačkoj.

- Nakon povratka iz Njemačke kod njega su dolazili momci iz nekih pokreta, tetovirani ratnim herojima i slično – izjavio je Milisav Garić.

Mještane Jelova Brda i Gojčina posebno brine ta Jezdićeva naklonost ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i njegova pripadnost Ravnogorskom četničkom pokretu jer vjeruju da u svemu ovome nije sam.