VIJESTI

SARAJEVO Regionalna konferencija European students for liberty

Održano niz predavanja

Fena

26.9.2015

Druga regionalna konferencija European Students For Liberty (ESFL) počela je danas u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji će biti održano niz predavanja liberalne tematike - važnost slobode za mir i prosperitet društva, fenomen ekonomije dijeljenja, budućnost libertarijanskog pokreta, uloga novca u očuvanju slobode pojedinca, opći mitovi o genetski modificiranoj hrani, intuitivno shvatanje slobode, te analiza osnovnih problema bh. ekonomije.

Predsjednik Udruženja Multi i direktor konferencije Admir Čavalić izjavio je da to najveći događaj u BiH koji se bavi idejama slobode na kojem će oko 150 studenata razgovarati o tim temama.

Dodao je da je to bitno za BiH koja je po indeksima koji mjere ekonomske slobode među posljednjima u Evropi, što znači da su ugrožene ekonomske slobode pojedinaca jer su ograničeni i regulirani, a slična je situacija i sa političkim, medijskim pa i slobodama privatnog vlasništva.

Upitan da prokomentira činjenicu da u svjetskoj stručnoj javnosti vlada popriličan konsenzus o tome da je globalnu ekonomsku krizu izazvao upravo nedostatak regulacije tržišta, Čavalić je rekao da ipak ima i drugačijih pogleda koji tvrde da je uzrok u državnom intervencionizmu.

Program menadžer ESFL-a Aleksandar Kokotović rekao je da očekuje da konferencija bude uspješna poput prošlogodišnje, te da širom Evrope organiziraju 20 sličnih konferencija i da mu je drago da je BiH dio tog pokreta.

Kao glavna "zvijezda" ovogodišnje konferencije najavljen je Tom Palmer, a predavanje će održati i ambasador samoprozvane države Liberland.

Organizatori druge ESFL konferencije su Udruženje Multi i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, uz podršku ESFL pokreta i pokroviteljstvo Rising Tide fondacije.