BIH

PRIPREMITE SE NA VRUĆU JESEN Balkan na udaru ekstremnog vremena!

Suša, oluje, vrućine

(A. Vr.)

23.9.2015

Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednje i istočne Evrope, jesen neće donijeti osvježenje, tvrdi Alan Reppert iz globalnog meteo-servisa Accuweather.com. Kako tvrdu Reppert, neuobičajeno visoke temperature zadržat će se sve do novembra.

Područje produljenog "babljeg ljeta" obuhvatit će Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke.

Snažan greben visokog pritiska koji će se zadržati nad istočnom Evropom i Rusijom spriječit će dolazak ciklona, što će rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

“Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima”, kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu Evrope, s olujama u Portugalu, Španijij i južnoj Francuskoj, a tiokom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu.

Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padavina u tim krajevima.

To će i povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa. Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

accuprognoza