BIZNIS

Nova svjetska kriza stiže sa Istoka: Kina pada sve niže i vuče svijet sa sobom

Potonule sve azijske berze

(Am.K.)

23.9.2015

Na azijskim su berzama cijene dionica danas su oštro pale nakon vijesti da je aktivnost u proizvodnom sektoru Kine pala na najniži nivo u šest i po godina.

Takva vijest je izazvala bojazan od ozbiljnijeg usporavanja druge najveće svjetske privrede, što bi, kako ocjenjuje Reuters, moglo izazvati krizu na finansijskim tržištima.

Berzanski indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu bili su u 7,30 sati u minusu između 0,7 i 2,9 odsto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku dva posto.

Na prodaju dionica azijske je ulagače navelo izvještaj koje pokazuje da se rast kineske privrede usporava brže nego što se očekivalo.

Prema podacima tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u septembru je pao sa 47,5 na 47,0 bodova, najniži nivo u šest i pol godina, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Tako je PMI indeks već sedmi mjesec zaredom ostao ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na slabljenje aktivnosti u kineskom gospodarstvu.

Posljedica je to pada gotovo svih komponenti PMI indeksa, što ukazuje na slabost kako domaće, tako i inostrane potražnje, a zbog pada narudžbi kineske kompanije smanjuju proizvodnju, cijene i broj zaposlenih.

Rast kineske privrede već se duže vrijeme usporava jer vlasti nastoje transformisati model ovisan o teškoj industriji i izvozu prema privredi s jačim uslužnim sektorom i snažnijom domaćom potražnjom.

Međutim, posljednjih se mjeseci rast ekonomija usporava brže nego što se prognoziralo, pa mnogi analitičari sada procjenjuju da će u tekućem tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti manji od 7 posto, po prvi puta od globalne finansijske krize.

Azijska razvojna banka u utorak je smanjila procjenu rasta kineske privrede u ovoj godini na 6,8 posto.

"Kineski industrijski sektor zabrinjava jer veći pad aktivnosti nego što se očekivalo pokazuje da privreda još nije savladala probleme.A prošlosedmične poruke Feda pokazuju da je i američka središnja banka zabrinuta zbog uticaja Kine na rast svjetske privrede", kaže Tai Hui, strateg u fondu JP Morgan Asset Management.

Iako su juče cijene dionica na Wall Streetu pale više od jedan odsto, američki terminski indeksi skliznuli su jutros nakon vijesti iz Kine daljnjih 1 odsto, što je dodatno obeshrabrilo azijske ulagače.

Loše na tržišta utiče i neodlučnost Feda. Iako je prošle sedmice američka centralna  banka odgodila povećanje ključnih kamatnih stopa zbog nesigurnosti u vezi globalnog gospodarstva, ovih dana dužnosnici Feda ponavljaju kako je do kraja godine povećanje kamata ipak moguće.

A na valutnim je tržištima jutros ojačao japanski jen jer ulagači zbog oštrog pada cijena dionica traže utočište za kapital u investicijama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena.

Kurs dolara skliznuo je na 119,70 jena, dok je juče u ovo vrijeme iznosio 120,35 jena.

Ali, u odnosu na evropsku, američka je valuta ojačala, pa je cijena evra skliznula s jučerašnjih 1,1215 na 1,1140 dolara, blizu najnižeg nivoa od početka rujna.

A nakon jučerašnjeg pada, jutros su cijene nafte ponešto porasle.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 46,55 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel jutros poskupio 0,3 posto, na 49,20 dolara.