SARAJEVO

Begovu džamiju dnevno obiđe više od 10.000 ljudi

Jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u gradu

Autor:E. DRAGUNIĆ

24.9.2015

Jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u gradu je Begova džamija. U ljetnim danima dnevno kroz harem ovog najpoznatijeg vjerskog objekta u našoj zemlji prođe i do 10.000 turista. U avgustu je u prosjeku dnevno u unutrašnjost džamije organizirano ulazilo od 200 do 250 turista. 

Usluga vodiča

Za sve organizirane grupe turista koji žele ući u džamiju naplaćuje se turistička taksa od dvije marke. 

Kako nam je rekao Ahmed Lavić, voditelj projekta unapređenja turističke ponude Gazi Husrev-begovog vakufa, ova taksa se naplaćuje već 20 godina, a u svrhu održavanja džamije i plaćanja usluga vodiča koji stoji na raspolaganju posjetiocima.

- Ulaz u džamiju turistima je omogućen u ljetnim danima od 9 do 12 sati te između podne i ikindija-namaza. Zimi su posjete samo u terminu od 9 do 11 sati. Osim džamije, turistička ponuda podrazumijeva još posjetu muzeju i biblioteci, u koje se turistima naplaćuje ulaz od po tri marke. Cijena u paketu za sve tri lokacije vakufa je 6 KM - kaže Lavić.

ahmed-lavic

Foto: Avaz (Lavić: Pozitivno iskustvo)

U posljednje vrijeme razmatrano je da se u turističku ponudu uvrsti i penjanje na munaru Begove džamije. Međutim, kako kaže Lavić, realizacija te ideje za sada je obustavljena. 

U sklopu Gazijinog vakufa nalazi se i sahat-kula, u koju, također, nisu dozvoljene turističke posjete.

Gazi Husrev-begov toalet, koji je, također, u sklopu vakufa, jedan je od najstarijih javnih toaleta u ovom dijelu Evrope. Sagrađen je 1530. godine i njegovo korištenje se ne naplaćuje. Otvoren je od 8 do večernjih sati, uglavnom do jacija-namaza.

Bez problema

- Sve posjete prolaze bez ikakvih problema. Zaista, imamo pozitivno iskustvo jer se turisti većinom trude da budu pristojno obučeni kada ulaze u džamiju. Zanimljivo, mnogi sa sobom ponesu i šalove. Najviše je Italijana, Slovenaca, Francuza, Korejaca... - ističe Lavić.

Info-centar otvoren u aprilu

U haremu Begove džamije u aprilu je otvoren i Info-centar, koji pruža opće turističke informacije o gradu.

- Otvaranje Info-centra i rad na obogaćivanju turističke ponude našeg grada veliki je doprinos Islamske zajednice u BiH turizmu. A znamo da bavljenje turizmom nije u primarnoj misiji IZBiH - rekao je Lavić.