BIH

VAREŠ: Održana akcija "Smanjite brzinu, šišmiši u letu"

U sklopu Evropske sedmice mobilnosti

M.B.

22.9.2015

"Smanjite brzinu, šišmiši u letu", naziv je akcije koja je u sklopu Evropske sedmice mobilnosti danas održana u Varešu.

Sudjelujući u pomenutoj akciji ovaj grad se pridružio velikoj porodici gradova koji su počeli primjenjivati nove načine putovanja. Akcija je organizirana uz pomoć Centra za Krš i speleologiju iz Sarajeva, Udruženja Eko turist Vijaka - Vareš, Udruženja Acta iz Vareša, Općinom Vareš te Policijskom stanicom Vareš.

Aktivisti pomenutih organizacija su na ulazu u vareški tunel postavili saobraćajni znak „Šišmiši u pećini“, čime su skrenuli pažnju vozačima da smanje gas na minimum dok prolaze kroz pećinu/tunel, čime će smanjiti zagađenje u pećini i mogućnost sudara šišmiša i automobila te povećati bezbjednost saobraćaja.

Bila je to prilika da zainteresirani  napuste automobil i prošetaju pećinom, a na usluzi su bili volonteri koji su pružali informacije o nastanku pećine Ponikva, nađenim kulturama i podzemnoj fauni.

znak

- Važno nam je bilo upozoriti vozače da prilikom prolaska kroz tunel smanje brzinu, jer smo imali slučajeva gdje su šišmiši udarali u automobile. S druge strane, laganijom vožnjom zaštitit ćemo životnu sredinu, kao i ovu rijetku vrstu šišmiša - istakao je Jasmin Mulaomerović, predsjednik Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

Treba pomenuti da je vareški tunel pećina jedan od četiri na svijetu kroz koje se svakodnevno odvija saobraćaj. Centar za krš i speleologiju Sarajevo godinama istražuje u kompleksu kamenolom "Stijene" - pećina Ponikva gdje su pronađene kosti pećinskog medvjeda stare oko 50.000 godina, ostaci kulture paleolitskih lovaca stari oko 15.000 godina, nalazi keramike iz predhistorije.

Morfološka raznolikost pećine i biodiverzitet podzemne faune pokazuju raznolikost i vrijednost prirodne i kulturne baštine ovog prostora. Također, pećina je stanište nekoliko vrsta šišmiša među kojima je Barbastella barbastellus , rijetka vrsta u BiH.