BIZNIS

BIOMASA Svaki dan se uštedi do 10.000 KM!

Projekt bosanskogradiške IEE Toplane

B. GRGIĆ

21.9.2015

Predstavnici općina i toplana Priboj, Prijepolje, Novi Pazar, Bajina Bašta i Bečej,  Generalne direkcije "Srbija šume" i šumskih gazdinstava iz Kruševca, Loznice i Prijepolja, te organizacije GIZ Srbija posjetili su IEE Toplanu u Bosanskoj Gradišci. Tako su se lično uvjerili u održivo korištenje biomase kao energenta za toplifikaciju.
           
Novi dokaz

Predsjednik Skupštine općine Priboj Saša Vasilić, rekao je da njihova toplana koristi mazut za zagrijavanje te da planira prelazak na drvnu biomasu.
    
- Ova toplana odličan je primjer kako svi u regionu mogu da riješe problem prelaska toplana s mazuta na biomasu, mnogo jeftinije nego u razvijenim evropskim zemljema. U Priboj su dolazili investitori i proizvođači kotlova iz Njemačke, Austrije i Finske i cijena njihovih postrojenja je dva do tri puta skuplja - naglasio je Vasilić.

Predstavnik njemačke organizacije GIZ Srbija Milan Zelović, rekao je da je za njihov program za razvoj bioeneregije veoma bitno da u regionu postoji jedan ovakav projekt. 

Direktor IEE Toplane Dragiša Zečević, istakao je da je ova posjeta i zainteresovanost za projekat toplane na biomasu još jedan dokaz uspješnosti sistema toplifikacije u Bosanskoj Gradišci.  

Ekološki efekti 

- Svakog dana kada rade kotlovi, zavisno od vanjskih temperature, samo zbog toga što ne koristimo mazut uštedimo 5 do 10 hiljada KM. To je najbolji pokazatelj održivosti ovog projekta, a o ekološkim efektima se može napraviti kompletna studija - rekao je Zečević.