BIH

"Shell" se povlači iz BiH?

Raskida li gigant saradnju s Federalnom vladom

A. Du.

21.9.2015

Svjetski naftni gigant "Shell" koji je s Vladom FBiH 2011. godine potpisao Memorandum o saradnji s namjerom da dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina u našoj državi, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi se povući iz cijele priče!

Održan sastanak

Naime, predstavnici federalnih ministarstava finansija, energije, rudarstva i industrije, kao i Zavoda za geologiju FBiH, prije nekoliko dana održali su sastanak s predstavnicima ove kompanije na kojem je, navodno, spomenuto da bi "Shell" mogao raskinuti ovaj memorandum.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan u izjavi za "Avaz" nije želio ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju, dodavši da je takav dogovor "sve dok ne dođe dopis iz Haga". Dodao je da nema ništa sporno kada je u pitanju istraživanje nafte i koncesija u FBiH, ali je, ipak, bio znakovit u sljedećoj izjavi:

- Mogu nastati problemi. Vlada se o nekim stvarima također mora očitovati.

Raniji planovi

Kontaktirali smo i ministricu finansija Jelku Milićević te direktora Zavoda za geologiju Hazima Hrvatovića, ali se oni nisu javljali na naše pozive.

Iz Zavoda su ranije potvrdili da bi do kraja ove godine trebao biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina sa "Shellom", a da bi već početkom naredne godine trebala krenuti i prva istraživanja. 

 

700 miliona dolara bilo je najavljivano da će "Shell" u prvoj fazi istraživanja uložiti