LIFESTYLE

NAUČNO DOKAZANO Muškarci više vole manje lijepe žene , a evo i zašto

Istraživanje obavljeno u Paroizi

Autor:(Mi. K.)

21.9.2015

Kada pokušavaju da privuku muškarca, žene se najčešće trude da izgledaju što ženstvenije i što ljepše. Međutim, najnovije istraživanje je pokazalo da momke, zaista, privlače ženstvene djevojke - ali samo na kratko.

Mnogo lakše se odlučuju za brak sa ženama koje baš i nisu toliko lijepe.

Istraživanje koje je obavljeno u Paroizi nad nekoliko stotina heterosekualnih volontera pokazalo je da muškarce više privlače žene koje imaju ženstvene i nježne crte lica, ali samo za kratkoročne šeme. Što se ženidbe i dužih veza tiče, više ih privlače dame koje imaju nešto oštiruje crte lica. 

Naučnici su muškarcima i ženama pokazivali po dvije slike istog lica. Jedno je bilo sa ženstvenim linijama, dok je drugo imalo oštrije crte. Rezultat: momci su mahom odgovarali da bi sa djevojkom koja ima nježnije crte rado imali šemu, ali sa onom koja ima grublje i ne tako privlačne crte lica bi radije osnovali porodicu. 

Žene su, rekle kako su im momci sa muževnijim, grubljim crtama lica bili privlačniji za brak. 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su oženjeni muškarci posebno često odgovarali da bi rado bili u šemu sa djevojkom koja ima ženstvene i privlačne crte lica. 

Naučnici objašnjavaju da muškarci za dugoročne partnerke traže ne baš tako lijepe žene zato što su prethodne studije pokazale da su jako lijepe žene često neverne, što momke podsvjesno odbija na dugoročnom planu. Što se kratkih afera tiče, tu ih ne zanima mnogo da li su vjerne ili ne. 

Žene, s druge strane, više privlače muškarci za muževnijim crtama jer odaju utisak nekoga ko će moći da brine o njima i o djeci.