REGION

PREDIZBORNE IGRE Izbjeglice uvezuju Orbana, Vulina i Karamarka

Oštre reakcije potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Hrvatske

Autor:(D. K.)

20.9.2015

Vlast u Hrvatskoj, koju je početkom prošle sedmice zahvatio izbjeglički talas, optužuje vlasti susjednih zemalja, osim Bosne i Hercegovine, da su saveznici HDZ-a i Tomislava Karamarka.

Potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručio je da im Mađarska, kroz koju je prošlo najmanje pola miliona izbjeglica, što neregistrovano, što registrovano, neće dijeliti lekcije.

Mađarsko otvaranje granice sa Srbijom objašnjava kao vjerovatni rezultat, kako je rekao, pritiska Srbije na Mađarsku, nakon što je Hrvatska zatvorila granične prijelaze prema Srbiji (izuzev Bajakova).

- Ta država očito nije imala drugog izbora nego da pregovara s Mađarskom. Umjesto da izbjeglice šalju nama, pa mi u Mađarsku, sada će to riješiti direktno sa svojim prijateljima - rekao je Ostojić, prenosi Hina.

Za Ostojića su Karamarko i srbijanski ministar Aleksandar Vulin saveznici mađarskog premijera Victora Orbana.

- To je ista ekipa, iste riječi protiv hrvatske vlade koriste sva trojica - tvrdi Ostojić.

On je priznaje Štab za pomoć izbjeglicama, koji je formirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i naziva ga štabom za histeriju, a dolazak Karamarka u Tovarnik okarakterisao je kao novo podmetanje noge vlasti.

Karamarku je poručio da treba da se obrati, kako je rekao, svojim prijateljima Orbanu i Vulinu, koje je nazvao Miloševićevim pionirima, te da zajedno sa njima, kako je rekao, promoviše histeriju.

- To je ista ekipa. Ti bi silom, žicom i oružjem pokušali da riješe stvar - rekao je Ostojić na konferenciji za novinare u Opatovcu.

Ogradivši se od Orbana, Vulina i Karamarka, Ostojić je kazao da su saveznici aktuelne hrvatske vlade papa Franjo i njemačka kancelarka Angela Merkel.