REGION

Mađari otvorili granicu sa Srbijom, u Hrvatsku dosad ušlo više od 25 hiljada izbjeglica

I dalje veliki pritisak na području Tovarnika

(Dž. Č.)

20.9.2015

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, od 16. septembra u ovu zemlju ušlo je više od 25 hiljada migranata, prenose hrvatski mediji.

Kako piše Index.hr, i dalje je veliki pritisak migranata na području Tovarnika gdje se trenutno nalazi oko 3.900 ljudi, koji će se tokom dana autobusima i vozom prevoziti prema graničnim prijelazima s Mađarskom.

fah-h9197454izbjeglice

Foto: Agencije (Brojne izbjeglice sinoć na kiši čekale prijevoz)

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro hiljadu u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija. Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tokom dana.

Otvoreni granični prijelazi

Jutros su Mađari otvorili granične prijelaze Horgoš1 i Horgoš 2, a na otvorenju su bili mađarski i srbijanski ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovič i Šandor Pinter.

 - U problemu se vidi ko je pravi prijatelj, a ovdje smo svi bili u problemu i rješili smo ga kao prijatelji - izjavio je Pinter.

Na prijelaz Horgoš 2 upućivat će se izbjeglice, a na prijelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog prometa, javlja RTS.

Ministri su oko 11 sati zajednički uklonili prvu ogradu s Horgoša 1 i time taj granični prijelaz ponovno otvorili za putnički i teretni promet, dok će se na prijelazu Horgoš 2 provoditi postupci u vezi s migrantima.

Postignut dogovor

Otvaranjem prijelaza Horgoš 1 želi se olakšati robni i putnički promet, a srbijanski ministar ocijenio je da će prioritet biti međunarodni tranzit, ekonomska saradnja i interes građana obje zemlje.

Dogovor je uslijedio nakon posjeta mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijarta Beogradu, kad je najavljeno da će ministarstva unutrašnjih poslova usuglasiti uvjete za otvaranje graničnih prijalaza, zatvorenih prošle sedmice nakon sukoba migranata s mađarskom policijom.

Pinter je ocijenio da "izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredna rješenja" te da je pritisak koji dvije zemlje trpe zbog migranata uvjetovao izvanrednu situaciju u kojoj su dvije zemlje uspjele postići dogovor u zajedničkom interesu.