REGION

Ponovo otvoren granični prijelaz Horgoš 1 između Srbije i Mađarske

Nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni promet zbog izbjegličke krize

(Mi.K.)

20.9.2015

Ministri unutarašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Sandor Pinter otvorili granični prijelaz Horgoš 1, koji je nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni promet.

Stefanović i Pinter su u nedjelju ujutro zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske granice na prijelazu Horgoš 1 i time ponovo otvorili taj granični prijelaz koji je bio zatvoren zbog izbjegličke krize.

Na prijelazu Horgoš 2 bit će provođene procedure u vezi s migrantima, a na prijelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog prometa, javio je Tanjug.

Prethodno su se dva ministra s mađarske strane granice obratila novinarima.

Stefanović je ocijenio da izbjeglička kriza svakako predstavlja i dalje izazov, ali da ekonomska saradnja i tranzit građana imaju prednost.

- Ponovno otvaranje prijelaza je dokaz da su Srbija i Mađarska odgovorne države koje mogu upravljati ovakvim krizama - rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, dogovor dvije zemlje podrazumijeva da se na Horgošu 2 provode svi procesi vezani za migrante, a da je prioritet na prijelazu Horgoš 1, odnosno na olakšavanju robnog i putničkog prometa, jer kako je rekao "od ekonomije svi žive".

On je zahvalio svom mađarskom kolegi Pinteru na brzoj reakciji i učinkovitsoti nakon postignutog dogovora.

Pinter je ocijenio da vanredne situacije zahtijevaju vanredna rješenja, te da je pritisak koji dvije zemlje trpe zbog migranata uvjetovao vanrednu situaciju u kojoj su dvije zemlje pronašle zajedničko rješenje.

- Žalosno je što smo morali rješavati kroz zatvaranje granica, ali u saradnji s gospodinom Stefanovićem nađeno je rešenje za tranzit - rekao je Pinter.

On je citirao izreku da se u problemu vidi ko je prijatelj te da su Srbija i Mađarska kroz tu situaciju dokazale da su prijateljske zemlje te da će ona dodatno unaprijediti odnose dviju države.

Granični prijelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. rujna zbog velikog priljeva izbjeglica i njihovog zadržavanja na tom području, što je uslijedilo nakon stupanja na snagu novog, znatno oštrijeg zakona o granici u Mađarskoj.