GLOBUS

DONACIJA NJEMAČKE 20 miliona eura za hranu za sirijske izbjeglice

Novac ide u humanitarnu agenciju UN "Svjetski program hrane"

Srna

20.9.2015

Njemačka Vlada donirat će 20 miliona eura humanitarnoj agenciji UN "Svjetski program hrane" kako bi se obezbijedila hrana za sirijske izbjeglice, rekao je danas njemački ministar ekonomske saradnje i razvoja Gerd Miler.

To znači hranu za tri mjeseca za oko 500.000 sirijskih izbjeglica. Nadam se da će i druge zemlje da slijede taj primjer - rekao je Miler .

"Svjetski program hrane" saopštio je u julu da će ukinuti pomoć u hrani za sirijske izbjeglice u Libanu i Jordanu zbog manjka sredstava.

Više od četiri miliona sirijskih izbjeglica pobjeglo je u Jordan, Liban, Tursku, Irak i Egipat, dok su hiljade došle u EU, saopštila je američka humanitarna organizacija Human Rights First

Prema podacima statističke informativne agencije Eurostat, svaka peta osoba koja je podnijela zahtjev za azil u EU u drugom kvartalu 2015. godine  dolazi iz Sirije.

Njemačka je u periodu od aprila do juna 2015. godine pozitivno riješila oko 16.300  sirijskih zahtjeva za azil od 44.000, koliko je podneseno u zemljama EU.