GLOBUS

ZEMLJE SNOVA Neki su dobili posao isti dan kad im je odobren azil

Seoba naroda na putu prema evropskom zapadu i sjeveru

(Mi.K)

20.9.2015

Njemačka i Švedska, a u posljednje vrijeme i Austrija, zemlje su o kojima sanjaju izbjeglice, prognanici i Emigranti, kojih rijeke ovih dana, u novoj seobi naroda, slijevaju u Hrvatsku na putu prema evropskom zapadu i sjeveru.

Zašto svi žele u te tri zemlje, a ponajprije u Njemačku, vrlo je jednostavan. U tim trima državama gotovo da i nema nezaposlenih. Ne rade samo oni koji nisu u stanju raditi ili oni koji su odlučili da im je za njihove životne potrebe dostatna, u tim državama vrlo izdašna socijalna pomoć.

Njemačke novine svakoga dana objavljuju priče o ljudima iz novoga vala izbjeglica koji su već dobili posao. Tako su objavili i priču o jednome mladiću koji je dobio stalno zaposlenje isti dan kada mu je i odobren azil!

Sirijski mladić završio je u Damasku farmaciju, a porodica mu već treću generaciju vodi apoteku u središtu Damaska. Mladić je odlučio napustiti sirijski glavni grad jer je Islamska država već došla do njegova predgrađa. Prije tri mjeseca krenuo je na riskantan put u nepoznato, a sada je zaposlen u jednoj njemačkoj farmaceutskoj firmi. 

Prvi čovjek Mercedesa Dieter Zetsche pozdravio je dolazak emigranata konstatacijom da bi "izbjeglice mogle biti pokretač novog njemačkog gospodarskog čuda". Njemačke kompanije nadmeću se u davanju pomoći izbjeglicama, a nogometni klub Bayern München među prvima je uplatio milion eura.

S uplatama su ubrzo uslijedili i drugi njemački klubovi koji na svaku domaću utakmicu ugoste po nekoliko stotina izbjeglica.

Slično kao u Njemačkoj, razmišljaju i ponašaju se u Švedskoj i Austriji. Ove tri zemlje najizdašnije finansiraju izbjeglice i u razdoblju dok im se ne odobri azil i nađe posao.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Njemačku je ušlo 250.000 izbjeglica, a isto toliko pristiglo ih je samo u avgustu i septembru. S pola miliona izbjeglica Njemačka već osjeća zasićenje svojih kapaciteta i pokušava ublažiti val dolazaka iako su kazali da do kraja ove godine očekuju miliona izbjeglica.

Iz Berlina se sve češće i glasnije čuju najave da će morati drastično rezati prava azilanata kako bi ih destimulirali u njihovoj nakani da se pod svaku cijenu dočepaju Njemačke.