REGION

SVJETSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Balkan je ponovo bure baruta!

Izbjeglička kriza i danas je top vijest

Autor:(D. K.)

19.9.2015

Izbjeglička kriza ni danas ne silazi sa naslovnica vodećih svjetskih medija. 

Utjecajni britanski list "The Guardian" u svom online izdanju kao glavnu vijest uživo prati najnovije događaje oko migrantske krize, a ističu izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da je Hrvatska natjerala Mađarsku da primi izbjeglice.

the-guardian

The Guardian

Istu Milanovićevu izjavu u svom opširnom izvještaju iz Hrvatske u naslovu ističe i BBC.

Tabloid "Daily Mail" donosi priču o diplomatskom sukobu Hrvatske i Mađarske i teškim optužbama Budimpešte na račun Zagreba.

"Hrvatska optužena za krijumčarenje ljudi: Žestoka svađa između susjeda, Mađarska napala politiku Zagreba kojom je sili da primi migrante poslate vozovima", naslov je opširnog članka ovog lista.

daily-mail

Daily Mail

Njemački "Bild" izbjegličku krizu u cijeloj regiji prati iz minute u minutu u velikom izvještaju pod naslovom "Drama na evropskim granicama".

Događaje konstantno prati i ugledni "Frankfurter", koji u prvi plan ističe sukob hrvatske predsjednice i premijera oko angažmana Hrvatske vojske.

kronen-zeitung

Kronen Zeitung

Austrijski "Kronen Zeitung" donosi izjavu tamošnje ministrice unutrašnjih poslova, koja negoduje zbog izostanka primjene dublinskih pravila o azilu u Hrvatskoj i Sloveniji, te spominje mogućnost vraćanja novopristiglih izbjeglica u te dvije države. No, kao vodeću vijest donosi članak o pozivu na mobilizaciju sastava mađarske vojske i teškim riječima na relaciji Zagreb-Budimpešta, a sve pod naslovom: "Balkan je ponovo bure baruta".

washington-post

Washington Post

"New York Times" je u štampanom izdanju objavio reportažu iz Hrvatske o izbjeglicama koje su tada još bile zaglavile u toj zemlji, prije nego što je na snagu stupio "Plan B".

Priču s gotovo identičnim naslovom donosi i "Washington Post".