REGION

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Četiri od pet građana Hrvatske smatra da izbjeglice predstavljaju prijetnju

Istraživanjem obuhvaćena 602 punoljetna građana

(A.U.)

19.9.2015

Istraživanje hrvatske Nove TV pokazalo je da tek svaki peti Hrvat smatra da izbjeglice nisu prijetnja.

Telefonsko istraživanje spomenute medijske kuće obuhvatilo je 602 punoljetna građana, a sprovedeno je 18. septembra.

Na pitanje da li dolazak izbjeglica predstavlja prijetnju Hrvatskoj, samo 19 posto ispitanika odgovorilo je sa „ne“, 29 posto smatra da predstavljaju manju prijetnju, dok 20 posto vidi veću opasnost u izbjeglicama, piše.  Da su izbjeglice izuzetna prijetnja smatra 23 posto građana, dok o toj temi devet posto nema mišljenje.

Ovaj rezultat dolazi kao iznenađenje, pošto se proteklih dana dao steći utisak da je hrvatska javnost puno više prijateljski nastrojena prema hiljadama izbjeglica koje, bježeći od rata ili siromaštva, prolaze kroz tu zemlju.

Primiti izbjeglica koliko ima kapaciteta

Na pitanje da li Hrvatska treba primiti izbjeglica koliko ima kapaciteta, potvrdno je odgovorilo 42 posto ispitanika, dok devet posto smatra da bi njihova zemlja trebala prihvatiti koliko god je potrebno.

Deset posto smatra da nije trebalo dozvoliti ulazak izbjeglicama u Hrvatsku, dok 34 posto ima mišljenje da izbjeglice odmah treba slati u druge zemlje. Pet posto ispitanika nema izgrađeno mišljenje.

Hrvatska čini onoliko koliko može

Odgovarajući na pitanje da li Hrvatska za izbjegliče čini ono što je u skladu sa mogućnostima, 54 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok šest posto nema izgrađeno mišljenje, a isti postotak smatra da Hrvatska ne čini dovoljno.

Da se može uraditi više smatra 13 posto, dok 21 posto ispitanika misli da Hrvatska čini i više nego što može.