BIH

"AVAZ" SAZNAJE Više aviona moći će slijetati na Sarajevski aerodrom

Investicija od 3,9 miliona KM za brzu izlaznu rulnicu

E. Trako

20.9.2015

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javni poziv za gradnju projekta brze izlazne rulnice D, puta kojim se avioni kreću od uzletno-sletne staze do ulaza na platformu, a vrijednost ove investicije je 3.900.000 KM. 

Kako je za naš list pojasnio Ivica Veličan, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovaj projekt uveliko će doprinijeti povećanju kvaliteta saobraćanja. 

Glavni projekt

- Osnovni zadatak rulnice, na ovom i na drugim aerodromima, jeste da poveća broj operacija. Znači, da poveća broj aviona koji mogu sletjeti i uzletjeti u jednom satu. Naprimjer, ako smo do sada imali osam mogućih polijetanja i slijetanja u jednom satu, ova brza izlazna rulnica može to povećati, recimo za 30 posto, što će naš aerodrom staviti uz rame sa svjetskim aerodromima – kaže Veličan. 

Autor projekta je IPSA institut Sarajevo. 

- Na javni poziv mogu se javiti samo stranke u postupku izdavanja odobrenja za građenje interne aerodromske infrastrukture. Stranke u postupku mogu uvid u Glavni projekt izvršiti u prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja u roku od 15 dana – podsjetio je Veličan.

ivica-velican-press

Veličan: Povećanje broja slijetanja i uzlijetanja

Prošlog mjeseca na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo je 101.307 putnika, što je za 14 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Rekordan rezultat

Kada je riječ o kargu, u avgustu su otpremljena 512.683 kilograma komercijalnog karga, tj. 435 posto više nego u istom periodu 2014. godine. Zahvaljujući iznimnom trudu cjelokupnog kolektiva, ostvaren je rekordan rezultat otpremljenih putnika i komercijalnog karga u jednom mjesecu. Nastavak trenda uspješnog poslovanja očekuje se i u narednom periodu.