BIH

NA LICU MJESTA Katanci na lokacijama za smještaj izbjeglica

Kako se bh. vlasti spremaju na moguću krizu

E. MUSLI

19.9.2015

Kada izbjeglički val uskoro zapljusne granice BiH, sudeći prema svemu, Semberija će im biti prva stanica, pa se u ovom dijelu države razmatraju moguće mjere i lokacije smještaja izbjeglica. Do sada su, kako saznajemo, zabilježeni samo pojedinačni ilegalni ulasci na teritoriju BiH, dok se masovni priliv očekuje ako izbjeglice odustanu od rute kroz Hrvatsku.

Bez prognoza

Do jučer kasno popodne nije zabilježen ulazak izbjeglica na sjeveroistoku BiH, potvrdio je načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok Granične policije (GP) BiH Dragan Kulić, dodavši da je teško bilo šta prognozirati, ali da su nadležne službe spremne za legalne ulaske. 

Ilegalni prelazak granice moguć je samo čamcima i to će se tretirati kao trgovina ljudima. Skela na malograničnom prijelazu u Janji ne radi odavno, a sada pogotovo zbog niskog vodostaja Drine. 

Štab za vanredne situacije pri upravi Grada Bijeljina prekjučer je zasjedao i određene su dvije lokacije za prihvatne centre na području Semberije. Zbog sigurnosnih aspekata to neće biti vojna kasarna u samoj Bijeljini, nego Eko-kamp u selu Amajlije na obali Drine te bivša fabrika „Panaflex“ u Janji.

lokacije

Lokacije Amajlije i bivša fabrika trebale bi primiti izbjeglički val

Broj ljudi

Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio Huso Zečkanović (SDA), zamjenik gradonačelnika Bijeljine, ove lokacije izabrane su zbog infrastrukture koju imaju, kao što je mogućnost uspostavljanja kuhinje i restorana te smještaja određenog broja izbjeglica. 

To svakako ne bi bilo dovoljno u slučaju masovnijeg priliva izbjeglica, o čemu će se odlučivati shodno mogućoj situaciji na terenu. No, na licu mjesta u Janji vidi se da pogon „Panaflexa“ nije ni otvoren niti je bilo šta spremno za prihvat izbjeglica, a slično je i u Amajlijama.

skela

Skela na Janji ne radi odavno

Studenti prikupljaju pomoć

Omladinski pokret Studentski pohodi i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu organizirali su akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije. Ova humana misija studenata trajat će do 26. septembra, a organizirana je kao prikupljanje novca, hrane, odjeće i higijenskih potrepština. Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kaže za „Avaz“ da će štandovi za prikupljanje pomoći biti postavljeni na nekoliko lokacija u gradu.

nurkovic

Nurković: Humana misija

- Građani će na štandovima moći donirati novac kupovinom markica u vrijednosti od 1, 2 i 5 KM, dok je centralno mjesto prikupljanja namirnica, odjeće i higijenskih potrepština u kampusu Univerziteta u Sarajevu od 10 do 19 sati – kaže Nurković. 

I na društvenim mrežama građani su počeli više akcija organiziranja pomoći.