REGION

MILANOVIĆ O IZBJEGLICAMA: Problem se mora riješiti tamo gdje je nastao

Predsjednik hrvatske Vlade

Fena

19.9.2015

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća i o čemu je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom.

Rijeka nesretnih ljudi

Milanović je rekao kako je o tome jučer razgovarao s njemačkom  kancelarkom Angelom Merkel te kako je to moguće spriječiti obalnom stražom, ali da to Grčka namjerno ne radi.

- Dok se to ne zaustavi, ova gorka rijeka nesretnih ljudi neće prestati i na to moramo biti spremni, ako problem ne riješimo tamo gdje je nastao - poručio je hrvatski premijer, koji je novinarima izjavu dao nakon što je u pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića obišao izbjeglički prihvatni centar u bivšoj vojarni u Belom Manastiru.

Dodao je kako preko Grčke i Turske dolazi 70 do 80 posto svih migranata.

Neshvatljivo je ponašanje Mađarske jer nitko od izbjeglica ne želi ostati u Mađarskoj, rekao je i ocijenio kako se granica može potpuno zatvoriti samo brutalnom silom, čak i kad bi to bilo moguće po hrvatskom Ustavu i zakonu - "a nije, to znači ubijanje", rekao je.

Na novinarski upit je li dogovor o jučerašnjem prijevozu izbjeglica u Mađarsku i njihovom daljnjem transportu mađarskim autobusima postignut na najvišoj državnoj razini Milanović je odgovorio "Ne,  natjerali smo ih", a na upit da pojasni kako, kazao je "tako što smo ljude poslali gore".

Dodao je kako je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemu izbjeglica razgovarao nekoliko puta, ali ne i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ocijenio je kako sustav tretmana azilanata, po tzv. Dublinskim  pravilima, u ovakvim potpuno izmijenjenim okolnostima više niko nije u stanju primjenjivati, pa da stoga treba djelovati preventivno, na izvoru problema.

Žičana ograda

Milanović je utvrdio kako nadležni stožeri, koji su radili na  prihvatu izbjeglica, posao odradili puno bolje nego u nekim drugim  državama, ali da po Hrvatskoj "imamo nekoliko stožera za histeriju", koje ne treba slušati.

- Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na  tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u  Hrvatskoj vidio od rata - kazao je premijer Milanović.

Ocijenio je kako je u pitanju "humanitarna kriza, ali ne i  katastrofa" te ponovio kako je potpuno zatvaranje granice, bez žičane ograde, kao što su napravili Mađari, "moguće samo tako da vojska ode na granicu i puca po ljudima".

- To neki priželjkuju. Taj način fizički postoji, ali pravno je  nemoguć. Trebalo bi proglasiti ratno stanje, ili neposrednu  ugroženost, i to bi Vlada trebala predložiti Saboru. Molim Vas da ovo ne vadite iz konteksta, jer ovo govorim da još jednom pojasnim koliko su to sulude ideje - poručio je premijer Milanović.

Ponovio je kako Hrvatska "neće biti europski izbjeglički centar",  iako bi to nekome na sjeveru odgovaralo, ne samo zbog njenih  kapaciteta, već i zato što bi bi se izbjeglice vjerovatno pobunile, pa je jedini način da ih se civilizirano propusti.

Na upit hoće li prihvatni centri u Čepinu i Belom Manastiru ostati u  funkciji Milanović je odgovorio: "za svaki slučaj, jer može doći  tisuću ili deset tisuća ljudi, a ne mora doći nitko".