REGION

Milanović Srbiju nazvao "muhom", Dačić vratio citatom "orao pao"!

Odgovor ministra premijeru

Fena

18.9.2015

Ministri vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i Mađarske Peter Szijjarto poručili su danas hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da bi bilo bolje "umjesto upućivanja oštrih riječi susjedima, da brine o svom sustavu prihvaćanja migranata, koji je poslije svega jednog dana doživio kolaps".

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da iz Hrvatske dolaze nekorektne riječi, te da je Srbiju nazvao muhom, čime je uvrijedio zemlju, javio je Tanjug.

- Odgovorio bih mu citatom iz filma 'Balkanski špijun' - 'Orao pao'. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne dogodi, a ne da dijeli lekcije - poručio je Dačić.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je iznenađen da Hrvatska nije spremna za migrantsku krizu, s obzirom da je godinu dana promatrala događanja u susjedstvu.

On je najavio da će srbijanske vlasti pokušati s hrvatskim raditi na uspostavljanju normalne dinamike na autocesti Beograd - Zagreb i graničnim prijelazima.

Šef mađarske diplomacije kazao je da je premijer Hrvatske oštro napadao Mađarsku uspoređujući događanja u toj zemlje s najmračnijim povijesnim događanjima u 20. stoljeću što je, kako je kazao, neprihvatljivo.

- On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i pored navodnih priprema u Hrvatskoj se jučer urušio sistem za prihvat migranata. Bilo bi bolje da je hrvatski premijer iskoristio vrijeme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana val migranata - poručio je Szijjarto.

Dodao je da je hrvatska vlada trenutno zauzeta time da prevozi migrante prema mađarskoj granici umjesto da im osigura smještaj i sve što je neophodno.

- Koja je to europska solidarnost? - upitao je Szijjarto dodajući da se Hrvatska ne pridržava pravila i da mase nagovara na kazneno djelo, jer je ilegalni prelazak granice upravo to - kazneno djelo.

S tim u vezi je konstatirao da će Hrvatska, koja želi postati dio šengenske zone, morati se još jako dugo pripremati se za to.