VIJESTI

POZIV STUDENTIMA U ZENICI Prilika za druženje sa djecom iz domova i ugroženih porodica

Rok za prijave 20. septembar

Autor:D. Pa.

18.9.2015

Zeničko Omladinsko udruženje REaktiv uputilo je poziv svim zainteresovanim studentima sa svih fakulteta Univerziteta u Zenici da se prijave za volontiranje na projektu “Stariji brat, starija sestra”.

Socijalna adaptacija

- Volontiranje je dobrovoljni rad i jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva i to zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude. Upravo volontiranjem na projektu „SBSS“ možete doprinijeti kvalitetnijem životu mališana iz Doma za nezbrinutu djecu “Dom porodica” i na taj način uključiti ih u društvena dešavanja u našem gradu - poručili su u ime REaktiva.

Riječ je o projektu “Stariji brat, starija sestra” NARKO NE organizacije iz Sarajeva nastao kao težnja da se kroz volonterski, društveno koristan angažman mladih, doprinese socijalnom uključivanju djece koja su smještena u dječijem domu ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. Ovaj projekat je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, između 7-14 godina, a druženje volontera i djece traje jednu školsku godinu, prilikom koje će skupa provoditi 20 sati mjesečno.

Povjerljiv odnos

Ističu kako tokom druženja dijete razvija povjerljiv i siguran odnos sa volonterom, te dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne, kulturne vrijednosti i u svom volonteru vidi svog uzora.

- Na poziv se mogu prijaviti svi redovni i vanredni studenti sa svih fakulteta u Zenici, koji su spremni izdvojiti 20 sati koje će provoditi sa jednim djetetom iz Doma za nezbrinutu djecu. Volonteri čije aplikacije budu odobrene će biti pozvani na uvodnu edukaciju, tokom trajanja školske godine organizovati dva izleta zajedno sa djecom, usavršit će svoje socijalne vještine, kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme i najvažnije od svega postati uzor za svog “mlađeg brata, sestru” - pojašnjavaju iz REaktiva,

Svi volonteri koji uspješno završe svoj volonterski angažman po završetku školske godine dobit će certifikat, a krajnji rok za slanje prijava na službeni mail udruženja je 20. septembar.