REGION

OČEKUJE SE DOLAZAK IZBJEGLICA U BIH Hrvatska zatvorila granicu sa Srbijom!

Slovenija će vratiti izbjeglice u Hrvatsku

A.U.

17.9.2015

23:45 - MUP Hrvatske saopćio je da su granice sa Srbijom zatvorene zbog velikog broja izbjeglica koji su došli. Više od 11.000 izbjeglica stiglo je u Hrvatsku jučer i danas. Ovo znači da će izbjeglice, najvjerovatnije, već sutra početi pristizati u Bosnu i Hercegovinu. 

22:30 - Slovenija će vratiti izbjeglice u Hrvatsku, potvrdio je predstavnik tamošnje policije Anton Stubljar. 

Pripadnici interventne policije u punoj opremi okružili su voz sa izbjeglicama i sada čekaju upustva o daljem postupanju. Izbjeglice kažu da nemaju namjeru da se vraćaju u Hrvatsku, a u slučaju da voz krene nazad, spremni su i iskakati kroz prozore. 

21:40 - Ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić pozvao je izbjeglice da više ne dolaze u tu zemlju. 

"Ne dolazite više ovdje, ostanite u prihvatnim centrima u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Ovo nije put za Evropu. Autobusi vas tamo ne mogu odvesti. To je laž", rekao je Ostojić. 

21:20 - Više od  9.200 izbjeglica ušlo je danas u Hrvatsku. Crveni križ je rekao danas Državnim robnim rezervama da je isprazino svoje zalihe vode, a najavljeno je da će do kraja dana biti ustupljena hrana i higijena iz robnih rezervi. 

21:00 - Predsjedništvo HDZ-a Hrvatske zatražilo je da se granica sa Srbijom privremeno zatvori zbog izbjegličke krize.

"Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je zabrinutost ovim što se događa, a vrlo smo zabrinuti nekontrolisanim ulaskom velikog broja izbjeglica koji uveliko nadmašuje ono što je Vlada najavljivala. Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, haos i stihija“, kazao je član Predsjedništva te stranke Goran Jandroković.

U međuvremenu, umjesto planiranih 900, oko 2.000 izbjeglica, stiglo je u Beli Manastir gdje bi trebali biti smješteni u staru kasarnu u kojoj nema ni struje. Zbog prevelikog broja izbjeglica dižu se šatori gdje bi oni trebali provesti noć.

Hrvatski mediji javljaju da nema ni dovoljno hrane, te da su obroci Crvenog križa nestali za jako kratko vrijeme. 

Kako se vidi na izvještaju televizije Channel 4, zbog visoke temperature, gužve, te nedostatka vode, izbjeglice su padale u nesvijest, a jedan muškarac imao je i srčani udar. 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je Zagreb spreman za izbjeglice, te da će i on u svojoj kući ugostiti jednu porodicu.