VIJESTI

Vučić: Ne razumijem zašto je Hrvatskoj problem nositi se sa izbjeglicama

Srbija spremna nastaviti sa saradnjom

(A.U./Am. K.)

17.9.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za medije da ne razumije zašto je Hrvatskoj problem da osigura neophodnu pomoć i podršku izbjeglicama.

Vučić je dodao da Srbija, po pitanju izbjegličke krize, sarađuje sa svima i spremna je da tako i nastavi.

„Sarađujemo sa svima, ali znate u našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri mjeseca", rekao je Vučić u Washingtonu gdje danas završava trodnevnu posjetu.

On je ponovio da je Srbija spremna nastaviti sa saradnjom i naveo da je bila spremna za dolazak izbjeglica.

"Bili smo spremni, imamo prihvatne centre, znamo kako da postupamo sa tim ljudima. To za nas nije preveliki problem... Sve te izbjeglice prošle su kroz našu zemlju i mi smo ih na lijep način primili i nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.

On je dodao da ne razumije šta je problem "svima drugima oko toga".

"Posebno onima koji imaju rutu od 35 kilometara, pa zatvaraju puteve prema Srbiji. Nikako ne razumijem o čemu se sve radi. Možda mi ne umijemo da kukamo, plačemo i tražimo pare, možda bi neko drugi trebalo to bolje od mene da radi...Ne znam o čemu je riječ?", rekao je Vučić.

"Naš posao je da izbjeglice pregledamo, da pomognemo koliko možemo, nahranimo, ponudimo prenoćište. Šta je tu tako strašno?", rekao je Vučić, dodavši da će se sutra, po povratku u Beograd, baviti tim problemima.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je danas čvršću kontrolu granica jer smatra da je prvog dana nekontrolisano ušao preveliki broj izbjeglica u zemlju.

Šefica države smatra da granica ne funkcioniše kako treba i ističe da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj koja je, dodala je, "pokazala humano lice".

Ona je jučer rekla da ne želi u Hrvatskoj gledati scene kakve se, kako kaže, "viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj".