BIH

ZENICA Primljeno 220 studenata, 106 na listi čekanja

U Studentskom centru počelo useljavanje

Autor:V. BEGUNIĆ

19.9.2015

Nova akademska godina zvanično je počela i za zaposlene u Studentskom centru Zenica (SCZ), u koji su počeli pristizati uvjetno primljeni studenti starijih godina studija s fakulteta Univerziteta u Zenici, dok će brucoši početi pristizati 30. septembra.

Bez ishrane 

Studenti su imali mogućnost da od 15. jula do 15. septembra koriste smještaj po cijeni od 106 KM, ali SCZ nije imao obavezu da im u tom periodu osigurava ishranu. Neki su tu mogućnost i koristili da bi se pripremali za ispite.

- Komisija je izvršila bodovanje i sačinila listu od 220 uslovno primljenih studenata, od kojih oni starijih godina studija do početka akademske godine na fakultetima moraju dostaviti potvrdu o upisu naredne godine. Ove godine nam je na listi čekanja 106 studenata, koliko ih je ispunjavalo uslove za prijem preko granice našeg kapaciteta - kaže direktor SCZ-a Dino Eminović, koji dodaje da sa žaljenjem mora konstatirati da Vlada Srednjobosanskog kantona nije potpisala ugovor o povećanju subvencije za svoje studente za dodatnih 30 KM.

Smanjenje kvote 

- Tu će razliku, nažalost, morati platiti studenti iz ovog kantona. SBK će i dalje, kao i do sada, za njih 76 subvencionirati 189 KM, dok će ovi studenti, umjesto 106, koliko plaćaju studenti iz Zeničko-dobojskog kantona i ostalih dijelova Federacije BiH, plaćati 136 KM - kaže Eminović, koji dodaje da nisu razmišljali o smanjenju kvote za studente iz SBK. 

Tender za prozore

Raspisan je i tender za prikupljanje ponuda za zamjenu prozora na  više od 35 godina staroj zgradi, a do kraja ove sedmice bit će poznat i najbolji ponuđač. Za ovu namjenu još prije tri mjeseca bilo je osigurano 90.000 KM, ali je zbog godišnjih odmora kasnilo raspisivanje tendera.