REGION

NESTAJE ZALIHA U Hrvatsku stiglo oko 6.000, a očekuje se i više od 20.000 izbjeglica!

Migranti se smještaju u prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu

(Dž. Č.)

17.9.2015

Dosad je u Hrvatsku stiglo više od 6.000 izbjeglica, a prema pisanju hrvatskih medija, očekuje se da će taj broj preći i 20.000. Izbjeglice od jutros pristižu autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

Prema pisanju Dnevnika.hr, migranti više ne prolaze registraciju, ulaze u Hrvatsku bez provjere.

- Niko ne zna koliko je izbjeglica u Tovarniku jer više ne prolaze registraciju, procjene su oko 6.000 - kazala je reporterke Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Pregaženo dijete

Neslužbeno se doznaje, prenosi Dnevnik.hr,  da je noćas u stampedu na njivi pregaženo devetogodišnje dijete. Pružena mu je medicinska pomoć u bolnici i prema nezvaničnim informacijama, dječak je dobro. Sa kolodvora često ide hitna, a odvezena je i jedna beba.

Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tokom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Donacije građana

- Robnim zalihama dostavili smo specifikaciju potreba i oni će ubrzati potrebne procedure kako bi potrebni artikli što prije stigli na teren - rekao je Markt.

Najavio je da će tokom dana HCK definirati popis 10 proizvoda koji su u ovom trenutku najpotrebniji izbjeglicama i pozvati građane da ih doniraju prema svojim mogućnostima. 

- U tu svrhu otvorit ćemo vrata svih društava Crvenog križa širom Hrvatske, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za te će donacije otvoriti i sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu - kazao je Markt.

Zajednička evropska politika azila

Hrvatski premijer Zoran Milanović i austrijski kancelar Werner Faymann dogovorili su blisku suradnju u rješavanju izbjegličke krize, kazala je Faymannova glasnogovornica agenciji APA.

Obojica predsjednika vlada naglasila su da se moraju poštivati pravila Dublinske uredbe, odnosno zajedničke evropske politike azila. Glasnogovornica Susanna Enk rekla je da se o eventualnim koridorima za izbjeglice preko Hrvatske i Slovenije nije razgovaralo.

Vojska spremna pomoći

Ministar obrane Hrvatske Ante Kotromanović rekao je da su Oružane snage Hrvatske uključene u izbjegličku krizu "na pravi vojnički način", te da su "spremne i imaju snage i sredstva" dodavši kako čekaju "signal" od potpredsjednika Vlade i Ranka Ostojića - čelnika Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Republiku Hrvatsku.