REGION

MILANOVIĆ Radimo sve što treba, ali hrvatski kapaciteti su ograničeni

Nakon razgovora s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom

Fena

17.9.2015

U povodu sve većeg broja izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku premijer te zemlje Zoran Milanović poručio je u četvrtak s Vladine sjednice kako je riječ o humanitarnoj krizi u kojoj institucije rade sve što treba "u najboljem interesu, prije svega Hrvatske, humanosti i poštivanja evropskih pravila", ali i upozorio da su hrvatski kapaciteti ograničeni.

Dužnost nam je evidentirati ljude koji ulaze u Hrvatsku dok to budemo u stanju, ovisno o dolasku novih ljudi, kazao je Milanović dodavši da je riječ o ljudima koji ne žele ostati u Hrvatskoj.

- Dakle, mi smo tranzit i ponašat ćemo se prema njima sigurno bolje nego neke druge države, kao što smo vidjeli zadnjih dana - rekao je.

No, bez obzira na našu organiziranost, hrvatske mogućnosti su ograničene, naglasio je Milanović dodavši kako su ograničene i mogućnosti Austrije, koja je veća i jako bogata zemlja.

Milanović je prije Vladine sjednice sat vremena razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom.

- Podijelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije - rekao je premijer.

Ponovio je kako će Hrvatska biti konstruktivna i sarađivati, ali "postoje granice naših kapaciteta".

- Nakon toga, ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti. Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi - zaključio je Milanović.

Vlada je u nastavku sjednice donijela odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar unutarašnjih poslova Ranko Ostojić.

U Hrvatsku je tokom noći ušlo skoro 6.000 izbjeglica.