GLOBUS

UNHCR poziva Evropu da hitno promijeni smjer izbjegličkoj krizi

Nakon što su spriječeni da uđu u EU vodenim topovima i suzavcem

Fena

17.9.2015

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) poziva Evropu da hitno promijeni smjer što se tiče izbjegličke krize te ponavlja svoje duboko uvjerenje da se samo ujedinjeni evropski odgovor može nositi s trenutnom izbjegličkom i migrantskom krizom.

Pojedinačne mjere pojedinih zemalja neće riješiti problem već će dodatno pogoršati ionako haotičnu situaciju, podižući tenzije među državama u vrijeme kada Evropa treba više solidarnosti i povjerenja. UNHCR naročito izražava zabrinutost zbog niza restriktivnih mjera koje je Mađarska nedavno uvela i način na koje se one provode, što rezultira iznimno ograničavajućem pristupu izbjeglica na granici. Nova legislativa uključuje mjere zastrašivanja, od kojih su neke suprotne međunarodnom i evropskom pravu pri primjeni na tražioce azila i izbjeglice.

- UNHCR još jednom poziva mađarske vlasti da osiguraju slobodan pristup ljudima kojima je potrebna zaštita u skladu s pravnim i moralnim obavezama - izjavio je danas visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za pitanja izbjeglica António Guterres.

Dodao je da države trebaju upravljati svojim granicama u skladu s međunarodnim i evropskim pravom, garantujući pravo na azil.

Prema izvještajima samo nekoliko tražilaca azila su dobili dozvolu da uđu u Mađarsku preko zvaničnog graničnog prijelaza. Bilo je naročito šokantno i tužno, navodi UNHCR, vidjeti sirijske izbjeglice, uključujući porodice s djecom koji su već toliko propatili a koji su sada spriječeni da uđu u EU vodenim topovima i suzavcem.

Mađarska je također počela vraćati tražioce azila u Srbiju, suprotno savjetu UNHCR-a vladama. Opravdanje da se ulazak može negirati izbjeglicama zbog mogućnosti da budu vraćene u Srbiju ne uzima u obzir sistem azila koji Srbija trenutno gradi a koji se ne može nostiti s obimom trenutnog priliva ljudi kojima je potrebna efektivna zaštita. Što se tiče izbjeglica koje su zadržane zbog iregularnog prijelaza granice i koje će biti optužene, UNHCR podsjeća države na njihove obaveze koje proizilaze iz Konvencije o statusu izbjeglica UN-a, naročito na član 31. (nekažnjavanje za neovlašteni ulazak ili prisustvo tražilaca azila i izbjeglica).

- Nije zločin preći granicu da bi se zatražio azil - rekao je Guterres, saopćeno je iz sjedišta UNHCR-a u Ženevi.